Логопедите на Сашко проговориха

81
Как оценявате работата на председателя на Общински съвет Перник Денислав Захариев?

Логопедите на изчезналия Александър от Перник изпратиха писмен анализ на поведението на детето.

Ето какво пишат те:

Мнението, което ще изразим, е на базата на работата ни със Сашо по време на посещенията му при екипа от логопеди, които работят с него в продължение на една година. Той е изключително жизнено и лъчезарно дете, което не се страхува от хората. В голяма част от случаите дори търси внимание, обича изключително много да прегръща хората, които познава и са от обкръжението му. По отношение на езиковото и говорното му развитие може да се каже, че Сашо има ехолалична реч, която се изразява в повторение на отделни думи или част от изречение, което е чул. Отговаря на елементарни въпроси с една дума. В някои случаи е възможно при задаване на въпрос „как се казваш“ да отговори „Сашо“. Обича да слуша музика и тя го успокоява. Не е агресивен и не проявява автоагресия.

В процеса на работата сме наблюдавали случаи, в които при наличие на храна и някаква напитка в близост до него прави опит да я вземе, да изяде или изпие. По данни от близките е самостоятелен по отношение на хранене и самообслужване.

Сашо е смело дете, което не се страхува от тъмното и дори в някои от случаите по време на провеждане на терапията е изключвал лампата и това дори не го е впечатлявало. Обича реда и не би се изплашил от непознати. В някои от ситуациите може изобщо да не обърне внимание на хора около него. Дори и да забележи хора около себе си, не би бил агресивен и не би тръгнал да бяга. 

Невинаги реагира на името си, в повечето случаи реагира само на познати лица. Реагира на шумове, но е трудно да се предвиди какво би направил в ситуация, при която е изложен на много силно звуково дразнение.

Това са впечатленията ни на базата на проведената логопедична терапия и няма как да предположим какво би направил, ако е поставен в по-стресова ситуация. Силно привързан е към баба му и баща му, които са ангажирани с отглеждането му.

Нямаме представа как би реагирал в реална среда, защото терапията се провежда само и единствено в логопедичните кабинети.

Коментари

коментара