Дадоха 1 месец срок на всички да се изнесат от Минна дирекция, изчезнали са картините на Никола Танев, областният управител на Перник Л. Веселинов сменя патроните на вратите

Драмата в сградата на Минна дирекция Перник приключи, научи ZaPernik.com. Днес, 8 ноември 22 година, служители на НАП предадоха сградата на Областна администрация Перник. Както вече всички знаят, Минна дирекция бе продадена на публична продан, а Областната администрация е закупи с пари на държавата за малко над 7 милиона лева.

НАП са дали срок от 1 месец на всички дружества, които се намират в сградата на Минна дирекция да напуснат сградата. Срокът тече от днес 8 ноември 2022 година.

Фирмите доброволно са се съгласили на този срок и са разписали документи.

Ако до този срок, фирмите не се изнесат, това трябва да се случи с полиция.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов с първи думи пред ZaPernik.com:

„Срокът е абсолютно удовлетворяващ двете страни. В момента слагаме охрана. Сменяме патроните на входовете. Нищо няма да допуснем да бъде изнесено от културната ценност на сградата. Всички исторически вещи няма да бъдат изнесени. Сградата до този момент е била паметник от местно значение, което означава и до този момент не е трябвало да бъдат изнасяни културни вещи, част от паметника. Ще търсим картините на Никола Танев, които са изчезнали. Има празни следи по стените на тяхно място. Ще е добре да се направи ревизия 10 години назад от полицията и разследващите органи за изчезнали културни предмети“.

Към момента в сградата на Минна дирекция Перник се помещават дирекциите на мината, каси на Топлофикация и ВиК, Общинска застрахователна компания и частни фирми, които имат наемни отношения със стария собственик.

От този месец обаче сградата стана държавна, след като перничани поискаха да бъде откупена обратно от Мината и върната за публично ползване. Събра се подписка от 10 000 подписа в подкрепа на тази идея.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов и кмета на Перник Станислав Владимиров намериха пари за закупуването на сградата от служебното правителство на Гълъб Донев.

Коментари

коментара