Първият металургичен завод в Града на стоманата

Датата 5 ноември е определена за Ден на металурга с разпореждане на Министерски съвет № 827 от 19 ноем. 1963 г. Обявяването на професионалния празник на металурзите в България е по повод влизането в експлоатация на първия в страната Металургичен завод – Перник през 1953 г. и на открития десет години по-късно, през 1963 г., Стопански металургичен комбинат „Кремиковци“.

От създаването си през 1953 г. Металургичен завод – Перник се утвърждава като водещ производител на стомана на територията на България.

Първата българска мартенова стомана е излята на 8 август 1953 г., а на 28 окт. 1953 г. е пуснат в експлоатация първият в България валцов цех – Стан 250, проектиран за производството на бетонно желязо, стоманена лента (чембери) и средносортови кръгли и фасонни профили. Няколко години по-късно, на 21 септември 1960 г., започва работа и Стан 2300, произвеждащ дебела ламарина. До 1970 г. заводът има пълен цикъл на производство на чугун, сурова стомана и валцовани стоманени изделия.

Голямата промяна настъпва през 1982 г., когато в експлоатация са пуснати първите две електродъгови пещи и слябовата машина за непрекъснато леене на стомана, а по-късно – в началото на 90-те години на XX век, са закрити мартеновото и доменното производство. През юни 2008 г. е открит нов високотехнологичен цех за производство на прокатни изделия.

Днес, „Стомана Индъстри“ АД е водещ производител на стомана в България с десетилетна история. В продължение на над шест десетилетия, поколения металурзи са извървели тежкия път до съвременния облик на металургичното производство. От мартеновия цех, доменните пещи и леенето на стомана в кокили до електродъговите пещи и машините за непрекъснато леене.

Източник: Държавен архив Перник

Коментари

коментара