Почина писателят Антон Дончев – почетен гражданин на Перник и автор на „Трите живота на Кракра“

Писателят академик Антон Дончев е починал след тежко боледуване – сатта ясно днес.  Дончев е завършил земния си път на болничното легло във Военномедицинска академия. Той бе от най-именитите  български писатели на исторически романи, а едни от най-известните му произведения са „Време разделно“ и „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“. Антон Дончев пише и романа за пернишкия владетел Кракра – „Трите живота на Кракра“. 

По повод кончината на писателя, който е почетен гражданин на Перник, кметът на града Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов отправиха съболезнователни адреси:

Отиде си почетният гражданин на Перник и голям приятел на нашия град акад. Антон Дончев. Един от колосите на съвременната българска литература. Неговото творчество е панорама на мощния български дух, претворен художествено в незабравими творби.
Емблематични ще останат героите, сюжетите, заглавията, с които Антон Дончев пресъздаде България и българския род във вековете. Творчеството му носи трагизма, но и величието на не една епоха в разделното време на България.
С неговата загуба съвременна България, се лишава от един мъдрец, учител и личност с огромен авторитет и мощно интелектуално присъствие. Творбите му, много от които свързани с Перник и великия Кракра ще останат символ на България, на нейната драма и величие.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Станислав Владимиров
кмет на Община Перник

Днес загубихме един изключителен творец, невероятен човек и личност с огромна харизма – акад. Антон Дончев.
Трудно е да се намерят думи, с които да се опише Антон Дончев, неговият гений, мъдрост и мястото, което той заема в Пантеона на българската литература.
Със своите исторически епоси и философско тълкуване на славното ни минало акад. Дончев оставя трайна следа в българската литература и култура, разкривайки силата на несломимия национален дух. Той и творбите му бяха дълбоко свързани с Перник, като чрез тях той увековечи борбите на болярина Кракра Пернишки.
Убеден съм, че всяко негово произведение, цялостната му дейност и творчество, ще бъдат макар и малка утеха за непрежалимата му загуба.
Поднасям най-искрените си съболезнования по повод кончината на този достоен българин.
Поклон пред паметта му!
Людмил Веселинов
Областен управител на Област Перник

Коментари

коментара