Картина на пернишки художник стана част от колекцията на Ватикана

Картина на Иван Вукадинов стана част от колекцията на Ватикана! Поздравления!

Това написа областният управител на Перник Людмил Веселинов.

Иван Вукадинов е роден през 1932 в Пернишкото село Ломница.

През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на ХХ век.

Произведението „Чили“ („В памет на героите“) на българския творец вече е във Ватикана – Секция за съвременно изкуство

Със сигурност посланието на творчеството на Иван Вукадинов е силно, светло, в което прозира сакралното, послание за изкуство и вяра. Вярвам, че това е значението на този дар„, каза директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята по адрес на българския творец, автор на произведението „Чили“ („В памет на героите“).

Творбата бе приета от куратора на секцията Микол Форти в присъствието на посланика на България към Светия престол и Независимия малтийски орден Богдан Паташев, министъра на културата проф. Велислав Минеков, проф. Аксиния Джурова, роднини на Вукадинов и др. На церемонията бяха също кардинал Монтеризи и монсеньор Америко Чани, канонист на Ватиканската базилика.

Първият опит за включването на картината на Вукадинов към колекцията на Ватиканските музеи е през 70-те години на миналия век. Въпреки интереса от страна на музеите, от българската държава е получен отказ с мотив, че творбата е национално богатство и не се продава.

Коментари

коментара