Положенето в Община Трън по думите на кмета Цветислава Цветкова

Необходими са стимули за заселване на населението в обезлюдяващи се райони като Трънския край, заяви в интервю за БТА по случай днешния празник на града кметът на общината Цветислава Цветкова. 

По думите ѝ въпросът трябва да се реши на централно ниво. Според нея би било добре да се върне познатата практика за разпределение на млади специалисти в нуждаещи се от кадри общини на базата на подписани договори. Подобна мярка би помогнала и за заселване на млади хора тук, убедена е Цветкова. Тя припомни, че доста учители, зъболекари, лекари, които преди години са дошли в Трън, са се задомили постоянно тук. Някои от тях вече са и на преклонна възраст, по-голяма част от живота им е минал в Трън, отколкото в родното им място, посочва кметът.

Поради липса на кадри здравеопазването в граничния край е „на ръба“. Трън има само един възрастен общопрактикуващ лекар. Все още функционира Спешна помощ и 24-часов спешен кабинет. Ако се регламентира при завършване на образованието младите лекари да работят в нуждаещите се райони, проблемът няма да ескалира, убедена е Цветкова.

Граничният край все още съхранява марката на трънските строители. И заради безработицата, и заради традицията, местните майстори намират препитание в съседни общини.Щом трънските строители все още се търсят, хората са доволни, значи се представяме добре, смята кметът.

Водещ бранш в района е земеделието. Продължават да се увеличават земеделските производители, както и обработваните от тях площи, и добиваната продукция. Преобладава картофопроизводството. Има четирима големи картофопроизводители, но иначе зеленчукът се отглежда масово, отбеляза Цветкова.

Засега единствената надежда за по-траен поминък идва от минералния извор в с. Банкя и отваряне на завод за бутилиране на водата. За предоставената начална концесия обаче се водят дела и сагата навлезе в петата си година. Въпреки проблемите и ограничения поминък обезлюдени села все още няма, уверява трънският кмет.

Подобрено е качеството на водоснабдяването след реконструкция на довеждащия водопровод на Трън. Сега общината кандидатства за финансиране на ремонт и на напорния водопровод до преходния резервоар за града.

Ремонтираната екопътека в Трънското ждрело се радва на туристически интерес. Затворена обаче е частта от трасето, където през юли се срути скала и уби жена. Водят се разговори с фирма за частично обследване на скалите в участъка на трагедията.

Няма как да обезопасим големите каменни масиви в ждрелото, заяви Цветкова. По думите ѝ на някои от местата и кози крак не е стъпвал. Целта на местните ръководители е специалисти да огледат скалите и ако има зони с нарушена цялост, да бъдат обрушени.

Коментари

коментара