Областният управител Людмил Веселинов входира искане сградата на Минна дирекция Перник да стане обект от национално значение

Областният управител на Перник Людмил Веселинов входира в Министерството на културата и в Националният институт за недвижимо културно наследство желанието, Минна дирекция в Перник да стане обект от национално значение, научи „За Перник“.

Задвижването на процедурата може да бъде разгледано от специална комисия на извънредно на заседание още понеделник 10 октомври.

Когато сградата на Минна дирекция стане обект от национално значение, вече в нея много трудно могат да бъдат правени каквито й да е ремонтни или други интервенции, без изричното разрешението на Министерството на културата. Така ще се запази уникалния й старинен вид. В момента тя е е обект от регионално значение.

„За Перник“ припомня:

Сагата със сградата на Минна дирекция в Перник избухна, когато се разбра, че НАП я продава заради дългове на собственика й от над 7 милиона лева.

Кметът на Община Перник светкавично каза, че ще направи всичко възможно, за да върне сградата в ръцете на перничани. „Това е исторически шанс за Перник“. Сградата беше дадена на частната мина около Ковачки по време на приватизация.

Над 5000 подписа са събрани от перничани само за ден, с желанието, сградата да бъде взета от мината и да бъде дадена на хората за ползване.

Очаквайте подробности!

Коментари

коментара