17-годишният Мак се приземи на летището в Кондофрей, постигайки нов рекорд на Гинес

Седемнадесетгодишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд, който направи околосветско пътешествие с ултралек самолет, кацна на летище „София Запад“ край радомирското село Кондофрей две минути преди 17:00 ч. вчера.

Мак успя да подобри два световни рекорда – за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет.

Постигнах целта си„, бяха първите му думи на българска земя. Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. Мак призна, че е вдъхновен от сестра си и затова между тях няма съперничество. „Идеята е нейна и аз я следвам“, предаде БТА.

Юношата получи два сертификата за постигнати рекорди на Гинес.

Пътуването на Мак започна на 23 март от летище „София Запад“ и завърши отново тук . Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. На самолета на Мак е брандирано българското знаме. С поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел – показа, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет – рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат.

На летището Мак бе посрещнат от родителите си и сестра си.

Петмесечното пътуване на Мак е огромно предизвикателство, свързано с множество трудности, които той е успял да преодолее – няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и др. Той е преминал през 30 страни на пет континента.

От тригодишна възраст Мак Ръдърфорд иска да стане пилот. Той е с британски произход и белгийско гражданство. Получил е лиценз през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света – на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

Састра му Зара Ръдърфорд през януари тази година също подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет – рекорд, който й отне собствения й брат.

„Родителите много ни подкрепят, естествено, мама е леко притеснена“, разказа по-рано Зара в очакване на кацането на брат си.

Зара каза, че винаги е мечтала да обиколи света и определи нейното преживяване, донесло й световния рекорд, като невероятно приключение. „Не съм мислела, че е възможно, тъй като ми се струваше прекалено сложно, скъпо и опасно“, допълни Зара.

В последната година на гимназията обаче се върнала към мечтата си и решила да опита. За няколко седмици е успяла да изготви план, да намери самолет и спонсор.

Тя посочи, че двамата са направили своето околосветско пътешествие по различни маршрути./dir.bg

Коментари

коментара