ТЕЦ Перник: Сметките за топла вода за юли са с намалената ставка 9% ДДС

Топлофикация Перник обяви, че сметките за месец юли са изцяло калкулирани с намалената ставка ДДС от 9%.

Като мярка за намаляване на тежестта върху абонатите бе намалено ДДС за топлинната енергия от 20% на 9%. Изменението официално влезе в сила от 9 юли, но въпреки това калкулирахме 9% ДДС за консумираната топлинна енергия през целия месец, което доведе до 11% намаление на сметките на абонатите за месец юли.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Инж.Чавдар Стойнев обясни, че независимо от повишението на цената на топлинната енергия, централното отопление все още е най-евтиният вариант за отопляване на всеки имот през зимата.

Дървесина, пелети, електрическа енергия – всички източници на енергия поскъпнаха значително и колкото и да има повишение на цената на топлинната енергия, тя остава най-евтината опция и става все по-често предпочитана от потребителите.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Инж. Чавдар Стойнев обясни, че всички енергоносители са свързани помежду си и поскъпването на един от тях води до промяна в цените и на останалите.

„След като природният газ почти удари исторически рекорд с невероятните 300 лева за мегават това повлече след себе си всички останали енергоносители. Ако не бъдат определени компенсации за производителите на топлинна енергия, много градове могат да останат на топло и студено през зимата, защото става все по-трудно да плащаме поскъпналите въглища, въглеродни емисии, а специално Топлофикация Перник скоро ще използва и още по-скъпия природен газ.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Коментари

коментара