Какво ще се случи с нападателката на 12-годишното момиче в Перник?

Скандалното клипче с брутална агресия на 12-годишни деца над своя връстничка вече обикаля страната и националните медии.

Близките на малтретираното момиче отказаха да застанат пред камерата на Нова ТВ, тъй като са изключително разстроени и емоционално претоварени от случилото се с детето им. Те обясниха, че двете момичета са били в не особено добри отношения от известно време.

Според тях агресията е била провокирана от факта, че момичето, което е станало жертва на насилието, е блокирало телефона на другото момиче и на част от децата в клипа.

Институциите в града остро осъдиха насилието и предприемаха решаващи действия за справедлво наказание на насилниците.

„Късно вечерта във вторник дъщеря ми ми показа клипа, качен в социалните мрежи. Бях шокирана от проявата на агресия. Още в полунощ звъннах във Второ РПУ. Вчера осъществих контакт и с началника му, който беше информиран за случая. Той ме увери, че се работи по него и децата са имали разговори в Детска педагогическа стая. Подготвя се и преписка, която да бъде отнесена в Прокуратурата”, каза Десислава Стоянова – кмет на кметство „Изток“ в Перник. Още вижте ТУК

Тя осъди проявата на агресия и посочи, че е уведомила за случилото се и кмета на града. „Децата трябва да притежават други ценности, с които да впечатляват своите връстници”, добави Стоянова.

„Община Перник ще бъде безкомпромисна към всякакви подобни прояви. Вчера беше проведено заседание на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Бяха обсъдени мерките, които могат да бъдат наложени на извършителката. Очакваме доклад от отдел „Закрила на детето” и преписка от Прокуратутара”, заяви зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

По думите му мерките биха включвали предписване на засилен родителски контрол, обществено порицание, задължение да се извини на пострадалата, както и работа с обществен възпитател, вероятно за период от 12 месеца.

Днес предстои Отдел за крила на детето да разпита момичето причинило агресията.

Според Кръстев, Детска педагогическа стая е завършила преписката и тя вече е изпратена към Районна прокуратура. Но с оглед на това, че се касае за малолетни и непълнолетни деца и с оглед на това, че случаят не се счита за особено тежък, най-вероятно преписката ще бъде прекратена и ще бъде върната към Общината за образуване на възпитателно дело.

Стефан Кръстев каза още, че ще се работи и с децата, които са свидетели на грозната сценка и са я заснели с толефоните си.

Коментари

коментара