Ансамбъл Българе и Войводи с гайди на откриването на Църногорския събор

Тази събота и неделя (16 и 17 юли) ще се проведе дългоочакваното четвърто издание на Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Организаторите споделят част от разнообразната и интересна програма, която очаква всички гости на събора. 

Официалното откриване е обявено за 16 юли от 12:00ч., когато с музикален съпровод на гайдарски състав „Войводи“ ще бъде дадено началото на двудневния празник. След водосвет, за официалното откриване на събора всички гости ще бъдат поздравени от ненадминатите изпълнения на ансамбъл „Българе“.

Над 700 участници от самодейните състави от региона ще покажат пъстротата и богатството на граовския фолклор. Специални гости на събитието са и група бесарабски българи от Молдова. Любопитна подробност е, че в града, от който идват има музикален колеж по български народни танци и музика, а самите те споделят, че са съхранили националното си самосъзнание и самочувствие, запазено още от прадедите им.

Към съпътстващата музикална програма посетителите на събора ще могат да посетят Алея на занаятите, Граовско село, да се докоснат до различни занаяти, да вкусят традиционни кулинарни гозби, да се включат в ателиетата „Камбанен звън“, „Ръкоделието на монаха“, „Коливо по светогорски“.

Обединени български животновъди организират изложение на традиционни породи, сред които: Западностаропланинска овца; Брезнишка овца; Елинпелинска (Софийска)овца; Средностаропланинска овца, Дъбенска овца, Сакарска овца; Копривщенска овца, Местна дългокосместа (виторога) коза, Абърдийн ангус; Българско кафяво говедо; Черношарено говедо, Българско овчарско куче, Каракачански кон.

В неделя на 17 юли, комик №1 на България Шкумбата ще развесели граовци така, както само той умее. Около 14:30ч. се очаква да се извие най-дългото граовско хоро, НАРЕЧЕНО за сплотеност и заедност, за създаване на общност, която обича традициите, фолклора и предава любовта към родния край на децата си. Послание, което организаторите формулират от началото на подготовката за събора и ще предадат на всички посетители на събитието.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ се провежда с благословията на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на Светата обител архимандрит Никанор.

Събитието се провежда с общите усилия и на Министерство на земеделието, „Обединени български животновъди“, НПО „Краищенско Светогорие“, Сдружението на работодателите КРИБ-Перник и общините от област Перник – Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

Препоръчителният дрескод за всички посетители на събора е „Мотив Шевица“.

Коментари

коментара