Перник пред нулева година заради липса на индексация

Снимка: 24 часа

Липсата на индексация на стойността на строителните договори ще доведе до нулева година за строителството в община Перник. За това алармираха участници в откритата приемна на Камарата на строителите в България в града.

Ние преминахме и през водна, и през ковид криза. Успяхме да се справим, а също така начертахме план за реализирането на важни инфраструктурни проекти, за да може Перник да се развива“, посочи кметът на общината Станислав Владимиров.

Той коментира, че един от основните проблеми пред общината е липсата на индексация на договорите в строителството. „За съжаление парламентът не намери време да реши този казус“, заяви Владимиров и допълни, че въпреки трудностите общината се опитва да бъде коректна с бизнеса в града. „Особено в тази ситуация при цени, които са наистина непредсказуеми дори за месец напред, всяко едно забавено плащане в посока към фирмите създава проблеми не само на нас, но и на тях“, добави той. По думите му, ако скоро държавата не предприеме мерки за адекватна индексация на договорите за строителство, годината по отношение на реализирането на строителни проекти в община Перник ще бъде нулева, пише 24 часа.

„Как да се изпълняват проектите, като цената на битума от 600 лв. е скочила на 1200 лв., при металите увеличението е над 100%?“, коментира председател на ОП на КСБ Перник Емилия Митова.

Коментари

коментара