Пернишко читалище организира за седми път лятна академия за творци

Пернишкото НЧ „Нови хоризонти 2009“ започна изпълнението на Проект „Лятна академия по изобразително изкуство 2021 Давам ти дъгата за наследство“, което се провежда за седми пореден път, разбра ZaPernik.com.

В него водещата организация НЧ „Нови хоризонти 2009“ град Перник си партнира с НУИИ „Илия Петров“ град София, НХГ „Цанко Лавренов“ град Пловдив и НУИ „Добри Христов“ град Варна.

В лятната академия ще се включат осемнайсет възпитаници на трите училища, изучаващи изящни изкуства, лауреати на различни конкурси, представяли свои работи в изложби и художествени работилници у нас и в чужбина.

Програмата на академията са включени три жанра: графика, живопис и скулптура. Общият брой на участниците е осемнайсет, по шест във всяко едно от трите направления.

Творческите ателиета по проекта ще се проведат в периода 11-16 юли 2022 година в база Невен на УОС в Кранево с финансовата подкрепа на Трелеборг сийлинг солюшънс Перник ЕООД.

В рамките на една седмица те ще творят в направленията живопис, графика и скулптура, а след това ще представят произведенията си в три изложби в София и/или Перник, в Пловдив и Варна.

Изложбата в Перник се предвижда да бъде подредена на 17 август в Галерия „При Кмета“, където ще остане един месец.

Проектът се реализира от НЧ „Нови хоризонти 2009“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по Програма: Целево финансово подпомагане /сесия 202

Коментари

коментара