Уникален Форд от 1928г. и кола на Дан Колов на ретро парада в Перник

Над 130 автомобили и мотоциклети бяха показани на третия Ретропарад в града ни, организиран от автомобилен ретро клуб „Авангард“, с подкрепата на община Перник и под патронажа на кмета Станислав Владимиров.

На събитието, организирано по повод 93-та годишнина от обявяването на Перник за град любителите на класически автомобили имаха възможността да се докоснат и да се снимат с различни марки от цял свят- американски, европейски, японски, автомобили от бившия социалистически лагер. Сред тях бяха Мерцедеси, Опели, Форд Мустанг, Волво, Рено, Додж, Буик, както и познатите Волга, Москвич, Лада и Трабанти.

Най-старите автомобили на парада бяха Форд модел А от 1928 г. и Десото произведено през същата година, което е било собственост на Дан Колов.

Ретропарадът бе открит от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков, който благодари на участниците и им пожела успех, съобщиха от общината.

„Щастлив съм, че за трета поредна година Перник е домакин на едно толкова интересно и различно събитие. Няма как да не съм радостен и от факта, че основен двигател, за това то да се случи е пернишкия автомобилен ретро клуб „Авангард“ , добави секретарят на община Перник.

На участниците в събитието бяха раздадени много награди от организаторите и спонсорите.

Голямата награда – купа на кмета на община Перник получи автомобил марка „Форд“, модел А, произведен през 1928 г.Колата, която е отлично запазена бе една от най-големите атракции за перничани, които търпеливо изчакваха, за да се докоснат до нея.

Купата за пернишки автомобил получи „Трабант 601 S“, Голф купата пък бе присъдена на „Golf 1“ със собственик Кристиян Желев. Раздадени бяха и награди „Кукер“, както и купа „Авангард“ на „Алфа А 12“.

Специални благодарствени плакети получиха кметът на община Перник Станислав Владимиров , секретарят на общината Мартин Жлябинков и Десислава Стойова – главен експерт „Спорт“.

„Днешната дата е специална, защото на 26-и юни преди 93 години Перник е бил обявен за град. Затова и събитието, с което отбелязваме годишнината е специално. Благодаря на клуб „Авангард“ и всички организатори, които направиха един страхотен празник в Перник. Надявам се този празник да става все по-мащабен, защото вече се превърна в марка за нашия град“, каза зам-кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той благодари на участниците, че влагат толкова много труд, за да поддържат автомобилите си.

Коментари

коментара