Полицията в Радомир показва в изложба 144-годишната си история

Полицията в Радомир подреди изложба по повод професионалния празник на МВР, който е на 5 юли. Тя разказва за това как се е развивала полицията в Радомир през годините – от първото околийско управление в региона до наши дни.

В изложбата са представени снимки, документи и вещи първото полицейско управление в региона – Радомирското околийско полицейско управление.

Експозицията ще бъде открита официално утре, 23 юни от 14:00ч. в Общинския исторически музей в града. Тя е съставена и с помощта на Държавния архив в Перник.

Първото околийско полицейско управление в Радомир е било създадено през 1878г., една година преди обособяването на Министерство на вътрешните работи. Затова свидетелстват документи и сабя с надпис от 1878г., подарена от тогавашния околийски управител в Радомир на възрожденеца Архимандрит Зиновий Поппетров.

Изложбата проследява историята на поколения служители – пазители на обществения ред и сигурността на фона на обществено-политическите и икономически процеси, военни конфликти и събития в региона и страната.

Специално място е отредено за телекс машината за получаване на телеграми в оперативно-издирвателната дейност, използвана в управлението в Радомир след 1970 г.

Сега Районното управление в Радомир обслужва три общини – Радомир, Земен и Ковачевци. Обособени са групите „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“ и сектор „Разследване“. Управлението се ръководи от главен инспектор Павел Джалев.

Коментари

коментара