Полицейски инспектор от Перник – редовен читател в библиотеката, кръстил дъщеря си на героиня от роман

Полицейски инспектор Кирил Кирилов получи награда от Регионална библиотека „Светослав Минков“ – Перник.

На специална церемония днес, ръководството на Регионална библиотека „Светослав Минков“ – Перник връчи наградата „Откривател на книги и познание“ на трима свои читатели.


Това са любознателни перничани, които са направили впечатление на библиотеката като хора, които имат по-широк диапазон на литературни предпочитания. Номиниран от „Заемната за възрастни“ е Кирил Кирилов – полицейски инспектор в отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Перник.

Кирилов е завършил висшето си образование във „Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Публична администрация“. Един от редовните читатели на Регионалната библиотека. Не се вписва клишето, че като полицейски инспектор вероятно обича криминалните романи. Напротив, има подчертан интерес към класиците, но и към новите интересни автори.


Служителят на реда казва, че се е научил да чете на 5 годишна възраст и тъй като четял книжки на другите деца в махалата, са го смятали за вундеркинд. Твърди, че за него няма нищо по приятно от четенето. Любим негов български автор е Димитър Талев, затова е кръстил дъщеря си на неговата героиня – Ния. Има още едно дете, но казва, че все още не е могъл да запали двамата тийнейджъри по четенето. Обича автори като Стайнбек и руските класици Толстой и Чехов.

Регионална библиотека „Светослав Минков” учреди преди година наградата „Откривател на книги и познание”. С нея библиотеката реши да поощри не само активно четящи хора, а такива, които търсят и успяват да намерят в книгите познание. Това е награда за любознателни  читатели, които са направили впечатление на библиотекарите като хора, които имат по- широк диапазон на литературни предпочитания. Всеки отдел на библиотеката е направил свои номинации. 

Тримата отличени тази година с наградата са Кирил Симеонов Кирилов, номиниран от Заемната за възрастни, Катя Петрова Григорова- един от най- активните читатели в отдел „Изкуство” и в Читалнята и 4- годишният Любомир Милчев, който е сред най- малките читатели в Детския отдел. 

КАТЯ ПЕТРОВА ГРИГОРОВА-  Тя  е читател на Регионалната библиотека още от детските си години. Завършила е „Българска филология”  в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а по- късно „Предучилищна и начална педагогика” в Югозападния университет „Неофит Рилски”  в Благоевград. Работила е като учител по български език и литература, а от последните 10 години е учител в ДГ „Миньорче”.

За миналата  и тази година Катя Григорова е най- редовният читател в отдел „Изкуство”, където изчита доста материали, свързани с история на изкуството. Последните книги с художествена литература, които са й направили добро впечатление са от съвременни български автори като Мария Лалева и Виктория Бешлийска.

ЛЮБОМИР МИЛЧЕВ на 4 години- Той е един от най- малките читатели на Регионалната библиотека. Има читателска карта за детския отдел още като 2 годишен. Възпитаник е на ДГ „Родолюбче” .

По думите на неговата майка, Любчо много обича четенето за лека нощ. Има много любими детски книжки, затова заедно с майка си много често вземат книжки от детския отдел.

Наградените читатели получиха грамота и книга от директора на библиотеката Росица Симеонова.

Коментари

коментара