Община Перник на среща за Зелената сделка. Кметът Ст. Владимиров: Очакваме средствата да бъдат изразходвани по най-добрия начин

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров и зам.-кметът Стефан Кръстев се срещнаха с еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Темата на срещата, на която присъстваха и кметът на Стара Загора, представители на община Бобов дол, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и представители на бизнеса, синдикатите и НПО бе справедливия преход към зелена икономика.

„Посоката на Европа е ясна. Тя ще става по-зелена и цената, която ще се плати в трите региона – Перник, Стара Загора и Кюстендил ще бъде изключително висока. Затова срещи с хората, които правят политики на европейско ниво ще са важни за всички, които живеят и работят в трите въглищни региона“, коментира кметът Станислав Владимиров.

Той добави, че е много важно какви стъпки ще бъдат предприети от всички, за да може тази трансформация да бъде по-лека за хората. „Имаме опит от усвояването на европейските средства в България и невинаги те са разходвани по най-добрия начин и не постигнаха очаквания ефект. През фонда за справедлив преход очакваме средствата да бъдат изразходвани по най-добрия начин, за да постигнем и нужния ефект. Надяваме се голяма част от средствата от Фонда за справедлив преход да бъдат насочени към създаването на нови стопански единици, които се вписват в съвременните очаквания, нужни са средства за индустриални зони, както и за довеждаща инфраструктура към тях. Така ще можем да привлечем отговорни инвеститори, които да създадат работни места“, категоричен бе Владимиров.

Кметът на Перник каза още, че общината е специфична и заради близостта си до София. „Така можем да ползваме огромния потенциал на столицата. Качественият транспорт също е много важен и средства за това също трябва да бъдат отделени. Така работещите и в двата града ще могат лесно да достигат до работните си места. Друга важна тема за нашият град е отоплението. Перник е един от най-топлофицираните градове в България. Ако се премине към намаляване капацитета на въглищните централи е нужно да бъдат създадени алтернативи. Затова трябва да се мисли в посока домакинствата да получават добра и качествена услуга. Има немалко варианти за това, но темата трябва да бъде изчистена на национално и европейско ниво“, каза още Станислав Владимиров.

Той заяви, че е нужно правителството, ЕК и работните групи към комисията да работят заедно и в добър диалог, за да може трите региона да получат най-добрата алтернатива за своето бъдещо развитие.

Зам.-кметът Стефан Кръстев бе категоричен, че ако разпределянето на средствата по Справедливия преход премине по модела на оперативна програма, те няма да отидат там, където е нужно. „В тази ситуация не е важен само размерът на средствата, а и дали те ще се харчат разумно. Имаме добри практики от други програми, в които проектите се разпределят съгласувано и с участието на всички заинтересовани и засегнати страни. Ако това не се случи целите на Зелената сделка ще останат само на хартия“, добави Кръстев.

„Фондът за справедлив преход ще задели 1,3 млрд.евро за преодоляване на последствията от прехода, които ще бъдат най-остри в Перник, Кюстендил и Стара Загора“, каза еврокомисарият по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Тя добави, че за тези райони ще се предоставят и кредити, но ще има и подпомагане на извършване на прехода към нулевовъглеродна икономика. „Индустриите, които отделят много въглеродни емисии ще залязват и ще свиват своя принос като източник на поминък“, посочи Елиза Ферейра. По думите й трябва да бъде намерен нов поминък за хората в Перник, Кюстендил и Стара Загора, нови сфери на икономическа дейност включително иновациите и чистата енергия. Тя коментира още, че преходът към по-зелена икономика трябва да бъде справедлив, защото в противен случай преход не може да има и обяви, че България отново ще усети европейската солидарност. „17 милиарда евро безвъзмездни средства от Механизма за възстановяване и устойчивост ще са налични за модернизиране на страната, подкрепа на иновациите, декарбонизация и енергийна сигурност“, завърши Еврокомисарят.

По-рано през деня кметът Станислав Владимиров и зам.-кметът Стефан Кръстев участваха в конференцията „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“. Сред основните лектори на конференцията бяха президентът на Република България Румен Радев, , както и вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и вицепремиерът Гроздан Караджов.

Коментари

коментара