Пернишкият трафикант на колумбийската мафия затънал в дългове, отивал на дипломирането на дъщеря си, когато го хванали на летището

Божидар Кръстанов остава в ареста. СНИМКА: ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Дългове към частен съдебен изпълнител, който продавал къщата му, принудили перничанина Божидар Кръстанов да се включи като трафикант на колумбийския картел “Клан дел Голфо”. Той е участвал в трафика на 10 кг от 4,3-те тона кокаин, заловени при задържането на картела. Това стана ясно в Софийския градски съд в сряда, когато се решаваше дали Кръстанов да остане в ареста, докато го екстрадират в Италия.

Трафикът на кокаина бил през август м.г. Кръстанов получил пратката и я насочил към крайния ѝ клиент. Това станало пред очите на няколко от внедрените под прикритие антимафиоти. Те успели дори да измерят чистотата на скъпоструващия наркотик. След това предали информацията на властите в град Триест, регион Венето. В италианския град беше проведена операцията, която продължи в други 6 държави. Още тогава съдът в Италия е постановил перничанинът да бъде задържан, пише 24 часа.

Кръстанов разказа пред Софийския градски съд, че има финансови проблеми. Изплаща вноски на частен съдебен изпълнител, за да не продаде семейната му къща. Работел и нелегално на строеж, а с парите помагал на болните си родители.

“Аз изобщо не зная за тази мярка и това обвинение. Дори ме заловиха на летището на път за Италия. Виновен човек ще пътува ли натам?”, каза в последната си дума пред съда перничанинът. Той бе заловен от Гранична полиция на аеропорта, докато отивал на дипломирането на дъщеря си, която завършва университет на Апенините.

Съдът обясни, че изключително подробно е описана ролята на получател на Кръстанов, както и всичките му действия след пристигането на пратката. Магистратите изтъкнаха, че той вече е осъждан като член на наркобанда. Това станало през 2019 г., когато мъжът сключил споразумение със спецпркуратурата за условна присъда.

Затова съдът остави перничанина в ареста. Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 14 юни. Заедно с него бе задържан и още мъж от Перник. Той бе хванат в миньорския град и мярката му ще се гледа от местния съд в четвъртък.

Кръстанов е трафикирал 10 кг кокаин.

Коментари

коментара