Автентичен фолклор на сцената в парка на Перник: Провежда се регионален етап на 12-ти Национален събор Копривщица-2022

РЕГИОНАЛНИЯТ ЕТАП НА XII НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „КОПРИВЩИЦА – 2022“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЕРНИК НА 18 И 19 ЮНИ

След двугодишно отлагане заради пандемията от Covid 19, през месец август тази година ще се състои ХIІ Национален събор на народното творчество – Копривщица. Областна администрация – Перник и община Перник си партнират като организатори на регионалния етап на събора, целящ да определи участниците, които ще представят област Перник на събора в Копривщица.

Основното изискване към изпълнителите (професионални или самодейни) е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от нашия регион. Не се допускат участници, чиито репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Събитието ще се проведе в два дни на 18 и 19 юни, на откритата сцена в Централен градски парк град Перник. През 2019 г. всички общини на територията на Област Перник са провели Общинските прегледи, на този етап от Регионалния преглед са включени представители на всичките 5 общини- Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

Съгласно Регламента на събора в регионалния етап от общините ще се включат представители на различни институции- НПО организации, читалища, детски градини, пенсионерски клубове, туристически дружества.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари

коментара