ЗДРАВКА ЕВТИМОВА написа нов роман: Уникална възможност да прочетете нещо прекрасно

„Резерват за хора и вълци“ – новият роман на Здравка Евтимова, ще бъде представен на 26 май, четвъртък, от 18 ч в столичната книжарница „Гринуич“, съобщи издателство „Жанет 45“. Редактор на книгата е Красимир Лозанов, а оформлението – на Христо Гочев.

Форматът на премиерата ще е разговор между писателката и проф. Милена Кирова – литературен критик и преподавател.

Книгите на Здравка Евтимова (62), която е и преводач, са преведени в повече от 30 държави. Тя е и секретар на българския ПЕН-клуб. Родена е в Перник, завършила е английска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ.

В България има публикувани десетки разкази в сборниците: „Разкази срещу тъга“, „Разкази от сол“, „Разкази за приятели“, „Сълза за десет цента“, „Кърт от къртица““, „Пернишки разкази“ и др. Активно участва със свои разкази в периодиката. Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по ББС, Лондон. Автор е на романите „В студената ти сянка, лейди“, „На две крачки от мен“, „Линди“, „За теб, за мен“, „Четвъртък“, „Арката“, „В гръб“, „Една и съща река“, „Зелените очи на вятъра“.

Евтимова е отличена и с множество награди, сред които: за дебютна книга, „Чудомир“, за съвременен роман на фонд „Развитие“ за „В студената ти сянка, лейди“, за разказ на германската фондация Lege Artis Verein , за проза на английското списание The Text за разказите „Малката гара“ и „Възбудата от снощи“, на английското издателство Skrev Press за сборника с разкази Bitter Sky, „Генчо Стоев“ за серия разкази от балкански писатели на изд. „Балкани“ , „Блага Димитрова“ и др.

Здравка Евтимова е отличена и с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. в допитване по БНТ е посочена за любим български автор.

Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български, превежда произведения на български писатели на английски.

ОТЗИВИ

„Всеки път, когато чета Здравка Евтимова, се замислям за силата, която притежават нейните женски персонажи, за това колко непримирими са те, колко наситено земни са, като същевременно създават впечатление и за неземност.“ – Кели Луче, писател и редактор на литературното списание Electric Literature (САЩ)

„Красотата, както знаем, се появява навсякъде, особено там, където никой не я очаква, и с упоритост, ирония и милост героите на Здравка Евтимова не се предават на отвращението, а се борят с него. Уникална възможност да прочетете нещо прекрасно.“ – Gabriele Ottaviani, Convenzionali (Италия)

„Здравка Евтимова описва културата на българските роми със страст и интензивност, които на моменти предизвикват сълзи в очите, а друг път – неконтролируеми спазми на смях.“ – Филип Хаймс, канадски издател на Здравка Евтимова

„Здравка е колкото талантлива, толкова упорита и амбициозна.“ – Георги Гроздев, Литернет

Източник: Дневник

Коментари

коментара