По пътя за Кладенеца в Гърло: Стара сграда на НАРКООП се превърна в атрактивна механа

Село Гърло става все по-привлекателно за туристи и местни хора. Отскоро механа в центъра на населеното място е свързана по линия на името с мегалния храм-кладенец “Пусто Гърло” и се превръща в едно от атрактивните заведения в района на Брезник – механа “Кладенецът”.

Отскоро погледите на туристи и преминаващи през центъра на Гърло са привлечени от пространството около механата и местния магазин за хранителни стоки. Заведението и магазинът се помещават в сградата на бившия НАРКООП, която дълги години е пустеела преди да получи сегашния си облик. Съдържател на механата е брезничанинът Красимир Асенов, който има родословни корени в близкото до Гърло село Муртинци.

“В последно време беше пустееща сграда. Решихме да я вземем и да я обновим. Едната част е магазин, а другата е махана. Да има хората откъде да си пазаруват и къде да седнат, за да хапнат вкусна храна”, каза Красимир Асенов пред репортер на Zapadno.com.

Интериорът на механата посреща клиенти с покрив със слама, дървени колела-лампи вместо полилеи, старинни черги и други вътрешни елементи. Отвън пък е изградена чешма с формата на кладенец, поставени са дървени бъчви, поставена е каруца и предстои да се добавят още предмети в стила на механата. В менюто са включени пържоли, бекон, ребра, пърженица, както и десерти, приготвени на място. На въпрос какъв е специалитетът на заведението, Красимир Асенов отговори, че все още се работи по идеята какъв да бъде той.

“Искам да е нещо хубаво, което го няма никъде и да си е типично нашенско, местно”, сподели собственикът на механата. Името на заведението пък е свързано с храм-кладенеца, който се намира на няколко километра от селото. “Най-много ми допадна и всички знаят, че Гърло е известно с римския кладенец. Затова реших името да е механа “Кладенецът”. Всичко е направено все едно от едното време”, каза още Красимир Асенов. За визията на механата му помага негов приятел, който живее близо до заведението.

Механата разполага с 40 места вътре и още 40 места навън. Заведението работи от понеделник до неделя от сутрин до вечер. Въпреки че скоро е приключило обособяването на механата в сегашния и вид, вече има резервации за абитуриентски балове, рождени дни и други събития. По заведението предстоят още няколко финални работи като добавяне на табела, дървени капаци на прозорците, туи и други. “За във времето напред и отгоре трябва да се направи хотел по проект, а с течение на времето назад ще се разширява механата”, сподели още Красимир Асенов.

Възрастните хора в селото се възхищават на това, което е направено след като години е пустеела сградата, в която някога са пазарували.

Коментари

коментара