Игуменът на Света гора благослови областният управител Кирил Стоев и жителите на Перник

В навечерието на 24 май областният управител Кирил Стоев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий.

Реликвите от Света гора идват за първи път в България и е важно да се отбележи, че за първи път излизат извън пределите на Гърция. Освен това, на малцина е известно, че съществуват мощи и на Методий. Частичка от мощите на Кирил има на още едно място, освен в Света гора, и то е в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

По покана на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, областният управител се срещна с Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен. Стоев получи безценен подарък – икона на светите братя Кирил и Методий, а Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей даде благословия за здраве и благополучие на всички жители на областта.

Кирил Стоев от своя страна благодари за оказаната чест мощите да преминат именно през област Перник по пътя към митрополитска катедрала „Св. Неделя“, където миряните ще могат да се поклонят пред свещената реликва. Губернаторът връчи плакет в знак на благодарност на Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей.

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий пренощуваха в светата обител на Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“.

През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Игуменът на манастира Архимандрит Вартоломей придружава мощите, които пристигат у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит.

Коментари

коментара