По-скъпите квоти за емисии най-вероятно ще повлияят на цените на парното през следващия отоплителен сезон

„Топлофикация Перник“: Заради по-високата стойност на емисиите имаме натрупан недовзет приход на стойност около 14 млн. лв.

„Заради поскъпването на емисиите, цената на топлинната енергия за мегаватчас по пазарни цени е приблизително два пъти по-висока от цената, на която дружеството продава услугата. Нашите изчисления показват, че към края на м. април недовзетият ни приход или казано накратко – загубите от липсата на увеличение, ще бъдат на стойност 14 млн. лв. Прогнозите ни сочат, че недовзетият приход ще се увеличи до края на м. юни с до 18 млн. лв.“ заявиха от „Топлофикация Перник“

Според изпълнителния директор на дружеството инж. Чавдар Стойнев геополитическата обстановка, военният конфликт в Украйна и пандемията са само част от факторите, които доведоха до несигурност на пазара. По думите му огромният недовзет приход се е получил заради разликата в цената, на която се продава топлинната енергия и драстично по-скъпите емисии и горива, които се купуват.

„Загубите се трупат заради растящата цена на емисиите и регулираните цени за парното. Особено въглищните централи се намираме в трудно положение именно заради въглеродните емисии, които трябва да плащаме.“ заявиха от дружеството. От оттам се опасяват, че след като започнат да произвеждат енергия и от газ, високата му цена също ще бъде проблем.

„Въпреки сложната ситуация, ние успяхме да осигурим отопление на достъпна цена за крайните потребители“ , подчертаха от дружеството. Оттам уточниха, че стриктно са изпълнявали социалната си функция. Те посочиха още, че определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР винаги е в полза на потребителите.

Експертите от „Топлофикация Перник“ прогнозират увеличение на цената на парното през следващия отоплителен период. Решението с колко ще се повиши цената на топлинната енергия ще вземе КЕВР. В началото на м. юли 2022 г. ще стане ясна окончателната цена. Регулаторът се старае да създава нужното спокойствие в сектор „Енергетика“.“ поясниха от дружеството. От топлофикационното предприятие изразиха надежда, че цената на парното за следващия регулаторен период ще бъде социална за клиентите и ще помогне на дружествата да работят нормално.

От предприятието коментираха, че вече се входирали техните предложения за промяна в цената. „Изчисленията за новия регулаторен период са направени на база актуалните към момента цени на тон въглеродни емисии и горивата. В заявленията са обосновали и приложили калкулацията на цената на услугата на база необходимите инвестиции за по-екологично производство. „ уточниха от дружеството.

Коментари

коментара