Перничани от Икономиката пак сред най-добрите на Националната олимпиада по Информационни технологии

За поредна година младите информатици от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник показаха завидни знания и умения на финалния кръг на юбилейната 20-та Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе онлайн на 14 май 2022 г. Представителите на ПГИ – Перник постигнаха заслужен успех и спечелиха ПЪРВО място в категория ”Мултимедийни приложения”, СРЕБЪРЕН МЕДАЛ и четвърто място в главното индивидуално класиране, ТРЕТО и седмо място в категория ”Големи обеми от данни (Big Data)”, девето в категория ”Съвременни системи за визуална информация и две отлични оценки (6,00) в крайното индивидуално класиране. Най-престижното състезание по информационни технологии в страната бе излъчвано на живо в публични канали в Интернет.

Драгомир Попов
Драгомир Попов завоюва сребърния медал в главното индивидуално класиране (8-10 клас), а Калин Симеонов се класира на престижното четвърто място! Този уникален успех бе постигнат в конкуренцията на най-добрите 46 млади специалисти и програмисти в България за тази възрастова група.

За Драгомир това е трето поредно участие в националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. През 2020 г. той отново се окичи със сребърния медал в индивидуалното класиране, а заедно със Симеон Теремков спечели първо място в своята категория с проекта „Олимпиометър“. През миналата година отново със Симеон Теремков се класираха в призовата тройка в категория „Софтуерни приложения“, като заеха третото място.

Калин Симеонов
За Калин Симеонов това е второ участие в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии. През 2020 г. той се класира за финалната фаза с проекта „ЕлАвто Асистент“. Крайната оценка за Калин и Драгомир в тазгодишната юбилейна национална олимпиада е Отличен 6,00. 

Друг огромен успех за двамата десетокласници от специалност „Икономическа информатика“ е първото място в категория Мултимедийни приложения с проекта Крепостно пътешествиe. Проектът представлява 3D игра и възстановка на крепостта Царевец в град Велико Търново, която е била главна крепост на столицата на второто българско царство. Освен с точно пресъздадената обстановка, терен и автентичен вид, проектът изпъква и с възможността потребителят да се запознае и разгледа най-емблематичните елементи, представляващи крепостта Царевец. Играта завършва с пресъздаденото от момчетата светлинно шоу „Звук и светлина“. Проектът има версия и за виртуална реалност.

Драгомир Попов и Калин Симеонов

Напълно заслужен успех на възпитаниците на ПГ по икономика – Перник е третото място в категория „Големи обеми от данни“, което завоюваха Мартин Мирков и Денис Стефанов. Те се представиха със своя проект „InfaCare“. Целта на мобилното приложение е да се помогне на всеки неопитен родител в правилното отглеждане на едно новородено. Приложението дава отговори на много въпроси, с които се сблъскват родителите в началните месеци при отглеждането на едно бебе. Дали му е студено или претоплено? Коя е оптималната влажност на въздуха в стаята? Подходяща ли е температурата на водата за къпане? Храни ли се достатъчно добре? Правилно ли се развива бебето на ръст и тегло? Чист ли е въздухът навън при разходка? InfaCare прави всичко това чрез проследяване на различни параметри от процеса на растеж на детето, като системата алармира при нередност и прави съпоставка чрез интерактивни статистики и диаграми със стойностите и нормите, които са научно доказани и приети за правилното и здравословно развитие в най-ранна детска възраст.

Мартин Мирков и Денис Стефанов

В същата категория Веселин Романов и Олег Огнянов са 7-ми с проекта „FishZonePernik“. Проектът представлява приложение за любители на риболова и за тези, които харесват опознаването на рибите и техните навици. Чрез проекта всеки потребител може да се запознае с голямото разнообразие от риби във водоемите на град Перник. В приложението могат да се разгледат авторски направени и вградени 3D модели на риби.

Веселин Романов и Олег Огнянов

Не по-малко значимо е 9-то място в категория “Съвременни системи за визуална информация“ на Юлиян Александров и Мирослав Мирчев с 3D играта „Самоукият китарист“. Проектът представлява мултимедиен самоучител за начинаещи любители на китарата. Главната цел е потребителите да се научат да свирят на електрическа китара по лесен и интересен начин, възпроизвеждайки предварително качени мелодии с помощта на наличните интерактивни инструменти и видео уроци в играта.

Мирослав Мирчев и Юлиян Александров

Научен ръководител на учениците е г-н Людмил Велинов – старши учител по приложна информатика и техника в Професионална гимназия по икономика – Перник.

След това юбилейно издание на НОИТ общият брой на класираните ученици от ПГИ – гр. Перник за Националния кръг на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ от 2013 г. до настоящия момент е 69 ученици. Тези класирания до финалния етап на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ са донесли на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник: Трима Лауреати, 7 първи места, 1 златен медал, 2 втори места, 3 сребърни медала, 3 трети места, 7 четвърти места, 3 пети места, 29 отлични оценки от НОИТ и т.н.

Отбор ПГИ - Перник

Да благодарим на момчетата за поредния успех, който донесоха на ПГИ и град Перник и да им пожелаем продължаване на традициите и през следващата година!

Коментари

коментара