Област Перник остана без лекарска комисия за деца със СОП и хронични заболявяния

В цялата пернишка област няма лекарска консултантивна комисия/ЛКК/ за деца със СОП и хронични заболявяния, където да бъдат подадени документи за отлагане от задължително училищно обучение и насочване на ученици завършващи 7 и 10 клас с удостоверения, алармират специалисти от Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование, които по закона за предучилищно и училищно образование и наредбата за приобщаващото образование извършват дейностите по отлагане и насочване на деца и ученици.

Ето какво споделиха те до zapernik.com:

До миналата година, такава комисия функционираше в МЦ „Медимекс“, но поради смърт на специалиста по детски болести в момента не приемат документи. Единствения вариант за родителите на децата остава филиал на поликлиника България, намираща се в квартал Изток, където има детска ЛКК, заседаваща всеки четвъртък в ………София.

Родители и специалисти са разтревожени от факта, че деца с различни по вид и степен нарушения не могат да подадат в срок документи пред ЛКК за издаване на така нужния Протокол. Сроковете за отлагагане и насочване са до 21.05.2022 г. в РЦПППО-област Перник.

Видно е, че здравните институции не работят съвместно в името на това, децата и техните родители да бъдат облекчени. По данни на служител на ДКЦ- 1, намиращо се в сградата на МБАЛ „Рахила Ангелова“, още в началото на календарната година са подадени документи за одобрение на детска ЛКК, което до момента не се е случило. Специалистите искат органите от които зависи служебното назначаване на педиатър в някоя от лекарските комисии да се самосезират и в най-кратки срокове проблема да бъде решен.

Коментари

коментара