Арт провокация в Нощта на музеите в Перник

Пернишката художничка Радослава Манова – Раде с провокативно арт събитие в Нощта на музеите

Изложба на художничката Радослава Манова – Раде е сред акцентите в тазгодишната програма за Европейската нощ на музеите в Перник. Арт събитието е съвместна инициатива между твореца и Регионалния исторически музей. Интересно и провокативно по замисъл, то е нов начин изкуството да срещне своите почитатели.

Изложбата е забележителна в няколко отношения.

Това е изобщо първата художествена изложба, която РИМ Перник представя като част от програмата си в Нощта на музеите. Необичайно е и мястото, където тя ще бъде експонирана – театралния салон на Минен театър Перник – един от първите любителски театри в България (20те г. на 20 век). Самото представяне ще бъде под формата на пърформънс , като картините са съчетани с видео и озвучаване в една композиционна цялост.

Радослава Манова – Раде ще бъде заедно с посетителите през цялата вечер. В основата на участието ѝ е желанието да предизвика различно общуване с изкуството, активен диалог с публиката на необичайно място, извън затвореното пространство на галерията. Изкуството винаги и навсякъде може да намира начини за своето съществуване, убедена е художничката. Нейното намерение е след това събитие да продължи с представянето на изкуството си на различни места, провокирайки интерес към духовното общуване между хората.

Същевременно, макар и за кратко, по време на представянето ще могат да се видят картините, които Радослава Манова – Раде ще покаже в третата си самостоятелна изложба. Тя е планирана за края на май в Сърбия.

Нощта на музеите е на 14 май, а арт провокацията на Раде е с начален час 20 часа.

Коментари

коментара