Не чакат неволята: Перничани сами ремонтираха салона на училище

Регионалната здравна инспекция влиза на оглед във физкултурния салон на 16-то училище в кв. Църква. И излиза с предписание подовата настилка в салона да бъде ремонтирана. Така стартират и общите усилия предписанието да бъде изпълнено и децата да учат в добра безопасна среда.

Физкултурният салон на 16-то Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Църква се ремонтира с общите усилия на училищното ръководство и местната общност. Фирми, които развиват дейност на територията на кметството и околните села, са се включили с безвъзмездни труд и строителни материали, особено активни в набирането на дарения са били родителите и кметът на населеното място.

Двама родители на дете в училището – Людмил и Елиза Банчеви създават инициативен комитет и започват да обикалят всички частни фирми на територията на квартала, за да търсят финансова помощ. През миналата година се отзовават четири от фирмите – така първите 5 000 лв. са преведени по сметката на училището. Остават обаче още много, тъй като настилката никак не е евтина и ремонтът с монтажа струва около 28 000лв., разказва директорката на училището Елена Лозанова пред Канал Струма.

Към събраната сума прибавили и 8 000лв. средства от Община Перник за единния разходен стандарт за училищата.

В момента средствата за настилката са преведени, остава само да бъдат преведени средствата за монтажа й. От кариерата в село Стефаново пък са обещали да свършат тази работа.

Прозорците на салона били също в окаяно състояние, част от тях изпочупени, а от училището ги замествали с плоскости. От училището са взели решение те да бъдат подменени със собствени средства.

Директорката благодари на всички, помогнали на начинанието да се осъществи. Една от фирмите е работила безвъзмездно, като са отстранили старата настилка и са направили саморазливната маска. Друга фирма пък е закупила самата саморазливна маска.

Кадър: Канал Струма

Подменени са и осветителните тела в салона – и то самите учители. Старите лампи са били големи и опасни, дори е имало случай, в който една от тях пада, но за щастие няма пострадали.

Училището функционира от 1967 година, а физкултурният салон не е обновяван от 80-те години на миналия век.

В момента физкултурния салон се пребоядисва от самите преподаватели и другия персонал на училището.

Очаква се на 17-ти май обновения салон да бъде официално открит, като на всички дарители ще бъдат издадени свидетелства за дарение.

Коментари

коментара