Истинско съкровище! УНИКАЛЕН стенопис в Земенския манастир показва Тайната вечеря, 100 години преди Леонардо Да Винчи

Снимка: Община Земен

В Страстната седмица с българската Тайна вечеря…

Българското Средновековно църковно изкуство има своя различен и уникален принос в библейската сцена с Тайната вечеря. И тя се намира в Земенския манастир. 

Библейското събитие е вдъхновило неизвестния майстор, изографисал Храма през XIV век. Земенският манастир дава своя принос по уникален начин в световното културно-историческо наследство.

Неизвестният предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет по различен начин. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба, с другият – разлива виното.

„Двойния Христос“ не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави стенописа изключително ценен. Той е и един от най-добре запазените в Земенския манастир, а реставрацията на Храма го е запечатала за поколенията.

Земенският манастир е едно от най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО Манастир, е един от малкото запазени Средновековни християнски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, всъщност, никога не е бил разрушаван – сградите около него, манастирските пристройки, оградата – да, но самият манастир – никога. Днес го виждаме такъв, какъвто е сътворен през XI век и доизографисан през XIV век. Претърпял е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Устоял на буйните превратности на времето, достолепен през вековете, днес той се радва на изключителен интерес от туристи, посетители и приятели на вековното българско богатство. Това е резултат и от усилената работа на Община Земен – една от най-малките в България и стремежа й да популяризира Манастира и района, да го превърне в предпочитана дестинация за културен и религиозен туризъм. Безспорно принос за това дава и инициативата „МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ“, която стартира преди около 8 години и цели да популяризира културно-религиозното богатство на този край, да създаде маршрути и развива културен и поклоннически туризъм.

Именно тук, в квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Иисус Христос.

За историците не е тайна, че първите признаци на Ренесанса са именно по нашите земи. И Земенският манастир и Боянската църква са доказателство за това. Защото изписваните до тогава бледи и изпити светии по стенописите в цяла Европа, тук са заменени от живи, пълнокръвни и светли образи, а по стените са нарисувани и светски хора – извън канона. Нещо невиждано и недопустимо от църковната схоластика до тогава.

Обръщането към човека, възпяването му, култа към истинския и светъл образ стои в основата на ценностите на Възраждането и първите му стъпки са именно тук – в тези два храма на вярата от Средновековието по нашите земи.
Далеч от фокуса на османското владичество, скътан в лоното на хълмове и гори, Земенският манастир е оцелял по чудо и днес всички ние имаме това богатство през очите си.

Снимка: Община Земен

Но да се върнем на стенописа „Тайната вечеря“:

Той пресъздава последните дни на Иисус Христос и то по начин, който не се среща на друго място.

Това е стенопис всепризнат с уникалността си, защото никъде на друго място Исус Христос не е пресъздаден с две лица. Единият Христос раздава хляба, другият Христос разлива виното. В този дуализъм на образа се чете подчертаването на двете основи – хляба и виното, на насъщния и кръвта, на даровете на земята и човешкия ритъм.

Почти 100 години преди прочутата Тайна вечеря на Леонардо Да Винчи…

Източник: Община Земен

Коментари

коментара