Пернишката писателка Здравка Евтимова: Изпитвам физическа болка от човешката трагедия в Украйна

Снимка: БГНЕС

Мечтата на П.Е.Н.-център България е да се сложи край на ужасната война на Путин срещу Украйна. Това заяви за БГНЕС писателката и преводач Здравка Евтимова, председател на българския П.Е.Н.-център.

Столична библиотека, Асоциацията на софийските писатели и Българският П.Е.Н.-център представиха „С Украйна в сърцето“ – тематична изложба и поетично четене на известни български автори. Събитието се проведе тази вечер пред Столична библиотека на пл. „Славейков“.

Когато новината за инвазията на Путин в Украйна стана достояние на целия свят ние изпаднахме в пълен потрес. 11 часа след началото на тази агресия П.Е.Н.-център България, поети, есеисти, новелисти и литературни преводачи излезе с декларация, подписана в рамките на 3 часа и половина от 35 от 49 членове на ПЕН клуба. В нея ние остро осъждаме тази агресия и безусловно даваме своята подкрепа за Украйна и нейния народ“, заяви Евтимова.

Коментирайки как е възможно и какъв човек може да си, за да започнеш тази кървава война, тя каза: „Путин получи нашето пълно осъждане. Лично аз изпитвам физическа болка при вида на майките с децата, на съсипаните сгради и на димящата земя. Нашето желание, нашата мечта на членовете на П.Е.Н.-център България е да се сложи край на войната“.

Според нея ние трябва да сме солидарни с Украйна, защото това са хора, чиито домове са съсипани.

„Представяте ли си, човек цял живот е събирал стотинка по стотинка, за да направи дом за своите деца, да сложи хляб на масата, натоварил е тези деца с огромни надежди, защото те са неговото бъдеще. В един миг остава без дом за тези деца, без хляб. Как бихме могли да не бъдем солидарни с тези хора?“, заяви Здравка Евтимова.

Писателката се надява тази война да направи хората в България по-обединени с по-открити сърца.

„И това вече е факт. Готови да помогнат на майките от Украйна, на бежанците, които достигат над 4,6 милиона души. От П.Е.Н. България сме събрали не много пари, но каквото можем сме направили и се надявам да направим още“, добави Евтимова.

В поетичната вечер участва Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. Известните български автори Амелия Личева, Асен Масларски, Елисавета Шапкарева, Димитър Христов, Анжела Димчева, Иван Христов, Митко Новков, Петър Чухов, Хайри Хамдан прочетоха свои творби. /БГНЕС

Коментари

коментара