Цани от село Ярджиловци стана най-добрият любител винар, виното му изтекло в канала

Поредната Винарска среща на майстори на виното в пернишкото село Ярджиловци се проведе снощи, разбра ZaPernik.com.

Любители винари от селото се събраха в местното заведение на Фидел, за да сравнят и дегустират кое вино е най-добро.

Срещата започна с реч на миналогодишния победител Веско Велев, който изказа благодарности на собственика на заведенито и на организаторите.

Най-добър майстор на виното в Ярджиловци тази година се оказа Стоян Тодоров – Цани, който грабна приза. Любопитно е, че още през зимата канелата му се е счупила и хубавото му вино изтича в канала. Той успява да запази само литър и половина от него. И с него печели и Първа награда, разказа за сайта един от участниците Петър Анестиев.

Срещата на любителите винари мина обаче без организатора на конкурса – Бай Милан, който е зет в село Ярджиловци. Причината е, че жена му го отвела към неговото село Якимово да подрязва гроздето там.

Въпреки че не присъства обаче, на Бай Милан му бе присъдена нова награда „Златен овен“, която от тази година се дава за най-колоритно разказана история.

Най-възрастният участник в сбирката пък е Борис Теофилов, който е известен като Боре Миленов. Той е на 87 години, но все още прави домашно вино.

В края на вечерта, къде от изпитото вино, къде не, винарите -любители подхаванали темата за войната в Украйна, а някои от тях така се разгорещили, че били готови да хванат пушките и да ходят да се бият.

Винарската среща в село Ярджиловци е трета поред. Миналата година обаче тя бе осуетена от пандемията и не се състоя. Затова тази година винарите решили да я изместят малко по-късно -в началото на пролетта.

Досега отличието най-добър любител винар на село Ярджиловци са спечелили  Велин Стаменов и Веско Велев.

 

 

 

Коментари

коментара