Близо 200 украинци в Перник – част от тях учители, икономисти и юристи

Областният управител Кирил Стоев и екипът на временния Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна дадоха брифинг на място в Центъра, като съобщиха за предприетите мерки до момента.

„Основната ни цел е координирано да се мобилизират ресурсите на държавните институции, местните органи на властта, гражданските организации, доброволците и гражданите, и вече седмица откакто работи Центъра, виждаме, че това дава резултат по отношение на по-добрата координация и съгласуваност между всички ангажирани с приема и подпомагането на украински граждани“, заяви Стоев.

Към днешна дата на територията на област Перник има 178 официално регистрирани лица, потърсили закрила от войната в Украйна. От тях 100 възрастни и 78 Деца.

По общини те се разпределят така:

Перник – 115 души

Радомир – 41 души

Брезник – 6 души

Ковачевци – 2 души

Трън – 14 души

Земен – 0

„По-голямата част от тези хора са настанени в частни имоти. От миналата седмица започнахме събирането на регистър с данни по отношение на нужда от дарения за продукти и стоки от първа необходимост, здравен статус, желание за включване на пазара на труда, образование“, каза Стоев. И добави, че до момента един голям процент от хората, регистрирани на територията на област Перник са с висше образование, учители, икономисти, университетски преподаватели, юристи.

Областният управител сподели, че предстои да бъде организирана и дарителска кампания, в която ще бъдат обявени конкретни неща от първа необходимост – дрехи, обувки, храна и други пособия, които ще бъдат обобщени и обявени на база на резултатите от анкетните карти и нуждите на хората, които са посочили в тях.

По данни на РУО – Перник са регистрирани 5 заявления, като за три от тях има издадени заповеди за насочване към 10 ОУ (кв. „Изток“, ДГ Слънце – Радомир и ГПЧЕ гр. Перник.

Останалите две заявления са от вчера и учениците ще бъдат насочени към ПГТЕ „Христо Ботев“ и 16 ОУ (кв. „Църква“).

При необходимост приемният център работи в режим 24/7, като на постоянно разположение са дежурни телефони 0888 790 130 и 076 60 01 01 и и-мейл адрес: [email protected]

Коментари

коментара