Под домашен арест в Перник ще стои бившето ченге, помогнало на сина си да укрие убийството на Евгения /бил с куп болести/

Софийският апелативен съд (САС) определи във вторник домашен арест на пенсионирания служител на ДАНС Пламен Владимиров, който е обвинен като помагач в убийството на снаха си Евгения, за което остава задържан неговият син Орлин Владимиров.

Случаят беше обявен за разкрит от МВР в средата на ноември миналата година. Месец по-рано младата жена беше обявена за издирване от съпруга си Орлин, който твърдеше, че тя е отишла на фитнес и повече не се е прибрала. Впоследствие стана ясно, че бащата и синът са направили самопризнания, а тялото на Евгения е било намерено в куфар край Перник, където живеят родителите на мъжа ѝ.

Орлин Владимиров и баща му Пламен изразиха съжаление за извършеното пред Софийския градски съд (СГС) на 15 ноември, който ги задържа за постоянно. Седмица след това САС потвърди това определение, пише svobodnaevropa.bg.

Четири месеца по-късно се оказва, че първата инстанция е приела, че вече не е налице обосновано предположение, че бившият служител на ДАНС е знаел, че синът му ще убие жена си и му е обещал помощ за укриването на тялото ѝ. Затова миналата седмица СГС определя най-леката мярка за неотклонение на Пламен Владимиров – „подписка“.

Апелативните съдии Пламен Дацов, Димитър Фикиин и Светла Букова обаче се разграничиха от изводите на колегата си Иван Коев и постановиха, че Владимиров трябва да остане под домашен арест. От определението им стана ясно, че няма нужда той да продължи да бъде в следствения с арест заради влошеното си здраве, както и заради намалялата опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Какви са обвиненията

Според обвинението Орлин Владимиров е удушил със стреч фолио съпругата си на 13 октомври в семейния им апартамент в столичния кв. „Лагера“, а баща му е помогнал да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник. Именно там живеят Пламен Владимиров и съпругата му Боряна.

За изчезването на Евгения се разбра още ден след убийството, като в продължение на един месец след това мъжът ѝ поддържаше пред разследващите и медиите версията, че тя е отишла на фитнес и повече не се е върнала.

На 13 ноември Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обяви, че по случая е установено убийство, за което са обвинени бащата и синът. Орлин Владимиров е привлечен като физически извършител, а обвинението на Пламен предполага, че той е знаел предварително, че синът му планира да убие жена си и още тогава му е обещал помощ.

Засега обвиняемият като извършител на убийството на Евгения не е подавал нова молба за смекчаване на мярката му. Баща му обаче твърди от самото начало на разследването, че страда от цироза, диабет и други хронични заболявания, чието лечение не е съвместимо с условията в следствения арест.

За разлика от думите му пред СГС през ноември, когато каза, че осъзнава какво е извършил и съжалява „дълбоко“, във вторник Пламен Владимиров вече твърдеше, че няма участие в престъплението, за което е обвинен.

„Не съм участвал в сговор с цел извършване на престъпни деяния със сина ми“, заяви пред апелативните съдии обвиняемият като помагач, добавяйки, че дори не разполага с „физическа възможност“ да участва в подобно престъпление.

Това предизвика интереса на съда, който поиска от Пламен Владимиров да даде повече подробности. Той отговори, че освен от диабет, страда и от проблеми с жлъчката и черния си дроб, които са се обострили в ареста. По думите му е диагностициран с цироза през 2020 г., а с диабет – през 2021 г.

„Още ли сте алкохолно зависим“, попита го съдия Дацов, на което Владимиров отвърна, че не е консумирал алкохол от 2 февруари 2020 г., когато е разбрал, че е болен от цироза.

Тезата на двамата му защитници пък беше, че за над 4 месеца от началото на разследването не са събрани „каквито и да е годни доказателства“, че клиентът им действително е действал като помагач в убийството, което предполага да е знаел, че то ще бъде извършено и да е обещал помощ на сина си, за да скрие тялото.

Според защитата уличаващите данни от оперативната беседа, при която двамата обвиняеми са направили самопризнания, „нямат характер дори на индиции, а още по-малко на преки или косвени доказателства“, които могат да обосноват продължаващия арест на Владимиров.

Представителят на Софийската апелативна прокуратура пледира кратко, посочвайки, че определението на първата инстанция трябва да бъде отменено и обвиняемият да остане в ареста.

Мнението на САС

Апелативните съдии не се съгласиха нито с определението на СГС, нито с тезата на защитата. Те приеха, че разследването все още не е напреднало толкова, че да споделят извода на съдия Коев, че обоснованото предположение за ролята на Пламен Владимирв в убийството напълно е отпаднало.

Съдия Букова посочи, че „няма спор“ по делото, че тялото на Евгения е било укрито от бащата на обвиняемия като фактически убиец. По думите ѝ спорно остава само дали Пламен е знаел предварително за намеренията на Орлин, както и дали действително му е обещал да му помогне за прикриването на престъплението.

Според САС „изводът за вероятна съгласуваност между двамата обвиняеми все още е валиден“ не само заради показанията на полицаите и психолозите, които са ги разпитвали, а и заради показанията на двете поемни лица, които са участвали в следствен експеримент с Пламен Владимиров. При него той е бил заведен на мястото, на което е намерен куфарът с тялото на снаха му, и е разказал, че си е сложил ръкавици, когато е отишъл в дома на сина си след убийството.

Апелативният съд посочи още, че преди престъплението Орлин е отишъл в Перник и заедно с баща си са оглеждали запустели места край града, където би могло да бъде скрито тялото. Обстоятелство, което бащата е скрил от съпругата си.

Освен това САС добави, че в дома на родителите на Орлин са открити „листа с имена на лица“, които биха могли да имат връзка с мотива за убийството. Засега от прокуратурата са споменавали единствено, че престъплението най-вероятно е извършено от ревност.

В крайна сметка апелативните съдии приеха, че обоснованото предположение за помагачеството на Пламен Владимиров все още е налице, но заради изминалите 4 месеца от ареста му и влошеното му здравословно състояние е намаляла опасността да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова постановиха да бъде поставен под домашен арест в жилището си в Перник.

Снимка: Веселин Боришев (RFE/RL)

Минало в службите

Бащата на обвиняемия за убийството е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС). С решение на комисията по досиетата от 2010 г. той е огласен като съдържател на явочна квартира с псевдонима „Рила“, регистриран през декември 1989 г. в Перник.

Пламен Владимиров е проверен за съпричастност към бившия репресивен апарат на комунистическата власт, тъй като към онзи момент е бил служител на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Към момента е пенсионер.

И двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат висше образование. Орлин Владимиров и Евгения са женени от 2014 г. и имат шестгодишен син.

Коментари

коментара