Ще може ли инвалидите в Перник да стигнат до Съюзът на инвалидите в Перник?

Най-после! След години ходене по мъките, хората в затруднено положение скоро ще могат да имат реален достъп до социалните служби в Перник. След като години наред пред сградата същестуваше рампа за инвалиди проформа, едва когато бе излъчен репортаж по бтв, се взеха мерки.

Към момента рампа за колички има само на входа. Стигнеш ли дотам обаче, те очаква врата, която трудно се отваря и няколко стъпала нагоре, които дефакто блокират придвижването на инвалидна количка.

Ето защо 40 000 лева са предвидени за изграждането на специализирано съоръжение за достъп до първия етаж, както и за ремонт на съществуващата рампа. Парите са заложени в проектобюджета за тази година, който се очаква да бъде приет през април.

„Ще бъде изградена специализирана платформа с подемник, която хората с двигателни потребности да могат да използват и сами, без чужда помощ. Сградата е строена през 1960 г., социалните служби се помещават там от 80-те години. Проблемът не е никак нов и не е изолиран, но архитектурата на сградата не позволява сложни решения. Затова ще заложим за специализирана техника, която да бъде сигурна и да позволява самостоятелен начин на живот“, казва зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Планира се и наемането на допълнително помещение на партерния етаж.

„В непосредствена близост до входа това помещение ще се отдаде под наем към нас и така смятам, че на 14 000 инвалида на община Перник, които ние обслужваме, ще осигурим достъпна среда“, заяви Анита Костадинова, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Перник.

В общинската сграда се намират офисите на Комисията за защита от дискриминация, дирекция „Социално подпомагане“ и Бюрото по труда.

Парадоксално – на първия етаж се помещава и Съюзът на инвалидите в България, до който обаче хора с увреждания трудно могат да стигнат.

Коментари

коментара