Средно до 4 часа е прекъсване на топлоподаването на авариите по мрежата за последните месеци

Топлофикация ще намали с 3% сметките на всички клиенти, което не засяга предлаганите от дружеството отстъпки.По този начин клиентите, които заплащат редовно месечните си сметки ще получат двойна отстъпка.

Само две са авариите, които са спрели топлоподаването на перничани и те са отстранени за по – малко от 24 часа. Причината е била повреда в основния топлоизточник.

„Там работата може да започне десетина часа, за да изстине котелът преди да се отстрани компрометираната част. След спиране на топлоподаването по мрежата тръбите се свиват и при повторно пускане на топла вода се получава процес на разширяване, който обостря малките пукнатини и предизвиква повече, макар и малки аварии по трасето. Тяхното отстраняване отнема под 8 часа средно, като топлоподаването към абонатите се нарушава за по – малко от 4 часа. В останалото време екипите се занимават с изкопни и насипни дейности, което не изисква прекъсване “ коментира Йордан Йорданов.

От топлофикация обаче се застраховат, че понякога авариите отнемат повече време. Наскоро се е случило да чакат няколко часа собствениците на няколко автомобила да ги преместят, за да започнат работа. Имали са и случаи, при които са стигнали кабели, които не са фигурирали в схемите. Разглеждат всеки случай индивидуално и само опитът им помага да овладеят бързо по – трудните ситуации. Статистиката, за която споменават, показва, че за периода, за който говорят, авариите по мрежата са били по-предвидими за овладяване и се надяват така да бъде и вбъдеще.

Той и екипът му отговарят именно за отстраняване на авариите по топлопреносната мрежа. Не се притесняват от проверките на институциите, защото смятат, че всичко е както трябва. “Не, както можем, а както трябва, за да няма пробив там, където вече е работено.“ Трасето е старо, но ако зависи от ремонтния екип не биха подменили изведнъж цялата топлопреносна мрежа, защото някога се е работело с много дебели тръби, които вече не се произвеждат. Сега топлофикация използва най – качествената изолация, но тя също не може да се мери с някогашното запечатване. Затова и се работи на участъци само там, където е необходимо.

„Няма да жалим сили и средства, за да рехабилитираме и модернизираме всички съоръжения. По-добро качество, в това число и по – чисто производство е основният ни приоритет. Обмисляме и еднократно удвояване на месечната отстъпка по промоционалната програма, за да компенсираме хората. Всичките ни усилия са насочени за постигане на по – висока удовлетвореност“, казва новият изпълнителен директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев. Нямал е 100 дни като политиците. Така се е случило че със встъпването му в длъжност са започнали авариите. Приема тежкия месец като стрес тест, с който екипът, който е поел, е показал професионалните си качества. Смята, че в тази ситуация бързо е видял и слабите звена, и високия професионализъм, които ще му помогнат да направи бързо всички необходими стъпки, за задоволяване на нуждите на перничани от качествено топлоподаване.

Въпреки, че всички аварии се отстраняват в по – кратък от законовия срок компенсацията се обмисля, за да не се чувстват ощетени хората и защото от топлофикация искат да покажат, че добре разбират причиненото неудобство.

Коментари

коментара