Областен съвет по сигурност заради войната в Украйна заседава в Перник

Кирил Стоев

Областният управител Кирил Стоев свика Областния съвет по сигурност. Целта на срещата бе максимално координиране и синхронизиране на действията на институциите, обмяна на информация и алгоритъм за действие, свързани с пристигащи граждани на територията на област Перник в следствие военния конфликт в Украйна.

Изключително важно е в такъв момент българските граждани да бъдат спокойни и по никакъв начин не трябва да се поддават на паника, фалшиви новини в социалните мрежи и дезинформация, заяви Стоев.

Кирил Стоев

Той сподели, че преди дни архимандрит Никанор е заявил желание и готовност да даде убежище на бежанци в Църногорския манастир и манастирите от Краищенско Светогорие. Получено и писмо от управителя на млекопреработвателното предприятие „Земенея“, които заявяват готовност за подпомогнат изхранването на потърсилите помощ.

Кирил Стоев

„След проведен разговор с кмета на община Перник Станислав Владимиров, от негова страна имаме уверение, че имат готовност да подсигурят няколко десетки легла в Профилакториума и в кметството в Батановци“, сподели Кирил Стоев.

Директорът на Центърът за спешна медицинска помощ, д-р Валери Симеонов, увери, че има осигурен достатъчен брой линейки за незабавно действие на територията на областта, има осигурени предпазни средства и медицински консумативи, но недостигът на медици остава на дневен ред. Д-р Симеонов изрази готовност да назначи лекари от Украйна, които след оформяне на законовите процедури веднага могат да започнат работа в центъра за спешна помощ.

Кирил Стоев

Директорът на ОС на БЧК Наталия Минева, обяви, че дарителската кампания на БЧК продължава – всички граждани и фирми, които имат възможност да дарят НОВИ мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя); спално бельо; топли завивки; хигиенни материали. Изискването за нови материални дарения е на Световната здравна организация и Международния Червен кръст.

На заседанието стана ясно, че до момента няма официална информация за организирани групи с интерес за настаняване към нашата област.

От страна на Областна администрация Перник е изпратено писмо, до кметовете в шестте общини на територията на областта относно предоставяне на информация за възможностите за приемане, настаняване и осъществяване на хуманитарна помощ на наши сънародници, пристигащи от Украйна, с искане да бъде направено запитване за възможностите на общините на територията на областта, за приемането и настаняване на попадналите в кризисно състояние граждани.

Единен информационен портал, създаден от Правителството е на разположение на всеки, които иска да помогне под някаква форма. Това е официалният източник на информация за мерките и действията във връзка с кризата в Украйна: https://gov.bg/bg/ukraine.

Коментари

коментара