Повдигнаха обвинения на каналджии, прекарвали чужденци през Пернишко

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем души за участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната, съобщиха от обвиеннието.

Акция на ГДБОП в София и няколко области в страната, има задържани

Те бяха задържани на 28 февруари при специализирана операция на ГДБОП на територията на София и областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Седмината са обвинени за това, че от март 2020 г. подпомагали срещу заплащане преминаването на нелегални мигранти през държавната граница от Република Турция, временното им пребиваване в България и извеждането им в Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа.

Групата организирал и ръководел афганистански гражданин. Той поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в т.ч. от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 човека.

Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки автомобили от участниците в групата (български граждани). Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири.

Хванаха 50 имигранти в два автобуса на българо-турската граница (СНИМКИ)

Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат. При извършените претърсвания на жилища и лични обиски, у един от обвинените за участие в групата са намерени и иззети 11 000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност.

Трима от задържаните за осъждани, като двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти в страната. Възможно е обвинения по досъдебното производство да бъдат предявени и на други лица, съпричастни с дейността на организираната престъпна група. С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение – постоянен арест за всеки от тях.

Коментари

коментара