Деца от Перник и София нарисуваха маските на Сурва

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Страховити и пъстри сурвакарски ликове красят пространството пред детския отдел на Регионална библиотека „Св. Минков”. Изложбата „Сурва” на децата от „Ателието” към Градската художествена галерия е традиционна и се открива винаги в навечерието на Международния фестивал „Сурва”, който за съжаление и тази година бе отменен заради пандемията от коронавирус.

Тази година за изложбата , с която гостуваме на Регионалната библиотека , поканихме наши приятели от София. Това са деца от 88-мо СУ и Националния учебен комплекс по култура. 35 са общо картините, които включихме в експозицията и които показват таланта на младите художници, каза ръководителят на „Ателието” Снежана Велинова.

Рисунките на децата от пернишката школа по рисуване и децата от столицата ясно показват, че обичаят Сурва е добре познат. Малките художници са нарисували своите впечатления от това, което са виждали не само по селата, където традицията Сурва е жива, но и по време на фестивалите Сурва в Перник.

За своите изложби малките художници от „Ателието” канят свои приятели от различни училища и културни институции да се включат със свои рисунки. Досега „Ателието” е правило съвместни изложби „Сурва” с деца от ОУ „Св. Иван Рилски”, ОДК Радомир, Обединената школа по изкуствата към Двореца на културата, но за първи път кани приятели от столицата.

Коментари

коментара