Повторно заразени от ковид не излизат в системата на РЗИ, алармират от Перник

Три пъти повече COVID заразени от оздравелите за денонощие. Коронавирусът отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани.

Здравни инспектори алармират за проблем в системата – повторно заболели не излизат в списъците им, съобщава бтв.

Изнесените имунизационни пунктове в големите градове работят отново. На фона на високия брой заболели текат засилени проверки на карантинираните по домовете, остават ли обаче непосетени част от заразените.

От октомври досега в област Перник новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души.

От здравната инспекция вече отчитат как са се отразили празниците на разпространението на заразата.

«Мога да направя едно сравнение да речем в рамките на 3 седмици от 600 и няколко на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000», казва д-р Росица Иванова –директор на „Надзор на заразните болести“- Перник.

И признават за недостатък в системата, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че повторно заразените не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, за да се подадат сами.

„Масово, на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак, когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен – се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обяснява Даниела Георгиева, която е гл. инспектор „Надзор на заразните болести“ – Перник.

Продължават и проверките на карантинираните по домовете.

„Успяваме, но не на 100%, ходим на адреси там, където имаме затруднение и не можем да се свържем. Абсурдно е – ние нямам как да ги обходим, Перник не е малък град“, каза Георгиева.

Друг проблем за съставяне на епидемичната картина се оказва и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние.

За желаещите да се имунизират и през двата почивни дни продължават да работят ваксинационните пунктове , както в болниците, така и изнесените в търговските центрове и метростанциите.

Коментари

коментара