27-годишен е геодезистът, загинал от токов удар в Брезник

Миналият четвъртък се е случила трагедията, при която млад геодезист е загубил живота си край Брезник. Инспекцията по труда е започнала проверка в деня на злополуката, а по случая вече работи и Окръжна прокуратура-Перник, предаде Zapadno.com.

Трагичният инцидент е възникнал на 6 януари на рекултивираното депо за битови отпадъци в землището на град Брезник. При извършване на геодезически измервания, пострадалият е доближил въздушен електропровод 20 киловолта посредством измервателен инструмент, вследствие на което настъпва инцидента, поясниха за Zapadno.com от дирекция “Инспекция по труда”-Перник, откъдето в деня на злополуката са посетили обекта.

Загиналият е 27-годишен мъж, който е работил в строителна фирма, извършила рекултивирането на бившето сметище. След приключване на рекултивирането е следвало да се извърши геодезическо заснемане, която дейност е извършвана от пострадалия. Той е опрял носена от него геодезическа лата, с дължина 4 метра в проводник от далекопровода. Предстои разследване да изясни дали далекопроводът отговаря на изискванията за безопасност – на каква височина следва да се намира от нивото на земята и дали земното нивото е било задигнато при рекултивацията на сметището, поясниха за Zapadno.com от Окръжна прокуратура-Перник.

За случая е образувано наказателно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по член 123, алинея 1 от Наказателния кодекс. Разследването се извършва от следовател в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Перник и се наблюдава от прокурор в Окръжна прокуратура-Перник.

Коментари

коментара