Перник под наблюдение

Перник вече е под сериозно видеонаблюдение, разбра ZaPernik.com. В града вече работят денонощно над 130 камери, монтирани в различни точки – възлови кръстовища и пътни артерии, пешеходни зони в централна градска част, кварталите Тева, Изток, Мошино Църква, подлези, паркове и други.

Предстои в идните месеци и на други възлови места в града да бъде монтирано видеонаблюдение.

Устройствата засичат автомобилния трафик и установяват нарушения при паркирането. Те имат възможност и за периметрова охрана, както и аларми при засичане на нередности.

По този начин община Перник ще упражнява допълнителен контрол за спазване на обществения ред, опазване на общинско имущество и за предприемане на действия при евентуални нарушения.

„В началото на мандата в Перник имаше малко над 40 камери и не всички работеха. Екипът на г-н Владимиров имаме амбицията до края на годината обхватът на видеонаблюдението да се разшири още повече“,

каза секретарят на общината Мартин Жлябинков.

„Основната идея е Общината да налага глоби и санкции на недобронамерени граждани, да следят за посегателство върху общинско имущестово, да се пазят детските площадки от  вандалски прояви. И хората да разберат, че в града сериозно се обръща внимание на този процес, да намалим кражбите и дребната престъпност“,

допълва още Жлябинков.

Центърът за денонощно видеонаблюдение в общината следи всичко случващото ще в града, а записите се пазят от две седмици до месец. Целта е да се създаде спокойствие и сигурност за гражданите на Перник.

А вандалски прояви виждаме къде ли не из града. Наскоро момиче и момче рушиха детска площадка, чупят се пейки, скубят се цветя, чупят се бетонни колчета в парка и т.н.

Оттук насетне обаче започват сериозни глоби и санкции за всеки, дръзнал да руши, категорични са от общината.

Записите от камерите за видеонаблюдение ще се предоставят при поискване на полицията за разкриване на престъпления.

В последните месеци камерите за видеонаблюдение са спомогнали за откриването на изчезнали хора и други по-тежки престъпления.

 

 

Коментари

коментара