Червената Ралица Андреева: Корнелия Нинова може да навреди на Перник

Ралица Андреева е общински съветник – председател на групата съветници на БСП Перник. Председател на комисия по регионална политика. Враг на Корнелия Нинова. 

– Г-жо Андреева, България от вече има ново правителство. Мариотетките на президента Румен Радев се събраха в странна коалиция – ПП, БСП, ИТН, ДБ. Оптимист ли сте за това правителство и как го анализирате въобще?

– Не бих определила коалицията, като марионетки на Румен Радев, а като надежда на хората. След толкова години протести, Суверена определи кои да са представителите и борците срещу това статукво, определено като такова от хората и нещо, от което всички български граждани страдат. Пожелавам успех на новото правителство. Не мога да му дам определение и квалификация.

Вашата любимка, която ви уволни от „Позитано“ 20 и с която се съдите Корнелия Нинова обаче е водеща фигура в новото правителство на България. Тя е вицепремиер и държи хляба и ножа?

– Това е единственото ми притеснение, спрямо това правителство. Човек, който е нарушил закона веднъж, сигурно ще го наруши и втори път.

Това важи ли за Кирил Петков?

– Ами да. Важи и за Кирил Петков. Той обясни своето поведение и аз приемам неговото обяснение, като обяснение и не като оправдание. Корнелия Нинова и Кирил Петков са несравними величини.

В смисъл?

– Единият е с почтени подбуди, а другия е със стремеж с неясни подбуди.

Сега, Корнелия Нинова, като пипне властта, и като се наредят на опашка червени  функционери, за да лапат ресурси, какво ще стане с нейната оставка в БСП, като всички ще се наредят на килимчето й?

– О, за мен въпросът с оставката й отдавна не стои. Аз този цирк съм го гледала. Нека припомня, че ние правихме конгрес, за да може тази шармантна дама да обясни, че не е дала точно оставка. Сега, когато има възможността да управлява реална власт, оставката й ще бъде още по-комична пиеска. Ще загуби времето на сума ти народ и доста пари на партията, за да има възможността отново да я видим по телевизора.

И, ако Корнелия Нинова не подаде оставка, какво означава това за БСП?

– Въпросът е друг – имат ли жизнените сили, партийните ни структури да заявят, че след като са им наредили листите за народни представители, резултат от личната й преценка и подребда на кръжеца, който нареди, БСП като партия има ли инстинкт да съхрани себе си и да каже НЕ да й наредят дори и чиновниците, докато партийните централи нямат субсидии, нямат перспектива, няма визия за партията. Дискусията е съсредочена върху това, дали Корнелия Нинова и близкия й кръжец да участват в управлението и под каква точно форма официализирана с решение на единствения Национален съвет, събрал се за девет месеца – веднъж.

Само постовете ли са важни в БСП? Кой къде да бъде назначен или уволнен?

– Тук все пак трябва да разделим въпроса на две – за БСП и Корнелия Нинова. Като социалист съм категорична, че за БСП, за почтените избиратели, постовете нямат значение. За съжаление идва втората част на въпроса – постовете. Този въпрос е към лидера в оставка. Тя да отговори на въпроса за постовете.

След като БСП исторически остана без депутат в Перник, говорите ли си нещо за това? Как се приема този удар в партията? Важно ли е това за БСП да има депутат от Перник?

– Говорим си много. Вчера имаше заседание на Областния съвет на БСП. С тревога констатирахме факта, извън клишетата на политическите документи. Мога да кажа пред Вас, че когато трябваше да предложим имена за утвърждаване на листата, нито едно от имената, предложени от ОС не попадна в физическата регистрация на тази листа.

Какви бяха тези анонимни хора тогава в листата на БСП на последните избори?

– Благодаря за този пъпрос и аз това питам. И кой под орехова сянка нареди листата на БСП? Очаквам отговорите от Националното ръководство и пряко от председателя, който в крайна сметка определи участниците в това състезание.

Все пак присъстието на Корнелия Нинова в правителството, някаква прогноза, докъде ще доведе? Вие я познавате лично и професионално.

– Отговорност на премиера е за предложените лица. Докъде ще доведе България, предвид съвместната ни работа, резултата до който доведе партията, искрено съм притеснена докъде ще доведе Корнелия Нинова правителството.

Дали реваншизмът на Корнелия Нинова и нейната омраза и злоба ще навреди на перничани? Тя дължи изключително голям реванш към перничани. Опитвайки се да яхне преди време една криза, за сметка на хората на нашия град и факта, че кмета ни не позволи да го направи, тя прояви реваншизъм. Очаквам Перник да види ползите от това, че БСП е част от управлението.

Очаквате ли вицепремиера Нинова да направи сечено на Перник по някакъв начин?

– Очаквам да прояви държавническо отношение и да не забравя, че тя е вицепремиер до време. Както протести свалиха управлението на Бойко Борисов, ако тя си позволи да застане срещу нашия град, ще съм първата, която ще застане срещу нея. Без оглед на това, че тя е окупирала и представлява в момента БСП. БСП в Перник сме аз и хората, които ежедневно се срещаме и обсъждаме проблемите на всеки един отделен човек. Никой да не си позволява да извива ръце на който й да е представител на БСП. Аз съм представител на БСП и уверявам г-жа Нинова, че независимо от нейната лична неприязън към Перник, ние сме перничани и докрай ще бъдем такива.

Какво става с Вашето дело срещу Корнелия Нинова, относно уволнението ви от „Позитано“ 20?

– В рамките на процесуалните срокове, следваше съда да се произнесе към дата 5 декември. Към днешна дата няма решение на делото ми. Не очаквам нещо по-различно от това, което съм заявила в исковата си молба. Не бива по такъв груб и циничен начин, особено в една социалистическа партия, да се погазват закон и социални права на служителите. Очаквам с нетърпение произнасянето на съда.

Коментари

коментара