Скандални подробности за участъка от АМ Струма, отнел живота на 45 души

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров е одобрил увеличение на скоростта на АМ „Струма“ от 90 км/ч. на 120 км/ч. Според документи, с които Actualno.com разполага, това се е случило още през юли, 2013 година.

Припомняме, че след голямата автобусна трагедия на АМ „Струма“ беше изяснено, че магистралата при Лот 0 не разполага с Акт 16 – вече 14 години. От думите на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова стана ясно следното: Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. Акт 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Незнайно защо, през 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км/ч.

Съгласно документите, с които разполагаме, в средата на 2013 година инж. Лазар Лазаров е изпратил писмо на фирма „Битулайт“ ООД на 17.07.2013 година, в което информира компанията, че АПИ приема представената два дни по-рано оферта и възлага на същата да изготви „Проект за временна организация на и одит за пътна безопасност във връзка с увеличаване на максимално допустимата скорост на път I-1/E-79/, в участъка от км 287+450 до км 305+220 /Лот 0 на АМ „Струма“/ на 120 км/ч, както и привеждане на участъка съгласно изготвения проект“. От писмото става ясно, че цената за тази услуга е 19 796 лв. без ДДС, а срокът е до 19.07.2013 г.

Два дни по-късно Лазаров изпраща становище до директора на ОПУ Перник, в което изразява съгласието на АПИ да бъде въведена предложената в проекта организация на движението. Той подчертава, че монтирането на пътните знаци трябва да приключи до 23.07.2013 г., а действието на сигнализацията до бъде до подписването на Акт 16 за Лот 0 на АМ „Струма“ – пътен възел Даскалово – пътен възел Долна Диканя.

Actualno.com разполага и с одитния доклад на фирма „Битулайт“ на 26-28 юли, 2013 година. От него става ясно, че пътната организация обхваща единствено вертикална сигнализация /знаци/ и хоризонтална маркировка. В доклада е посочено, че на няколко пътни отсечки предпазната ограда е видимо по-ниска от нормативните изисквания. Освен това на места не е занулена, започва и свършва внезапно – тоест не е приведена според нормативните изисквания, които са в сила от 2011 г.

Докладът обследва в конкретика няколко кръстовища и отбивки, но сред тях не е мястото на безпрецедентната по брой жертви катастрофа с македонския автобус (км 31+900). Също така е посочено, че част от светлоотразителните елементи не изпълняват предназначението си – върху това беше обърнато внимание от пътни експерти след автобусната катастрофа сега.

Участъкът е по-тъмен в сравнение с другите лотове от същата магистрала. Изрично е посочено, че уязвими участници в движението са мотоциклетистите – заради зацапване на пътната настилка от инертни материали, които може да се появяват на пътя заради необезопасени скатове. Съответно, крайното заключение е, че при скорост 120 км/ч и по-висока, при паднала земна маса на пътя заради необезопасени към онзи момент скатове може да има фатална катастрофа. Дадени са препоръки за отстраняване пропуските, изрично е посочена подмяна на светлоотразителите, както и оправяне на оградата. В резултат са били променени основно знаците за скорост.

Резултатите от проверката, възложена от Комитова, показаха, че знаците и мантинелите не са променени от откриването на отсечката през 2007 г. досега. Според проектната документация напречния профил в района на катастрофата би следвало да бъде около 4%. При направените замервания сега този показател се потвърждава, подчертаха участниците в работната група, извършила проверката. Те обясниха, че според нормите за такъв наклон скоростта е до 90 км/ч. каквато е и по проект и с каквато е открита пътната отсечка преди 14 години.

Остават неясни причините защо Лазаров не е наблегнал в проекта за промяна на скростта и анализ на напречния профил, а на практика се е ограничил със знаци и маркировка, предвид наличието на виражи в участъка. Освен това проектът е за временна организация на движението на съществуващ път в експлоатация, построен с елементи за автомагистрала, нормативно обезпечаващи пътната безопасност при скорост 120 км/ч. Но според цитирани от АПИ данни на МВР за 2020 година, в участъка, където стана катастрофата с автобуса, няма концентрация на пътни инциденти.

Отсечки с концентрация на катастрофи за 2020 г. по данните на полицията на територията на област Перник са участъкът от км 35+500 до км 36+100 на АМ „Струма“ и път I-1 София – Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел „Даскалово“ на АМ „Струма“.

Коментари

коментара