Психолози говорят с пожарникарите, гасили пламналия автобус на магистрала Струма

Психолози говорят с пожарникарите, отзовали се на мястото на катастрофата на магистрала Струма, при която изгоряха 45 души. Както и при пожарът избухнал в старческия дом в село Рояк. Това каза е винтервй за Нова тв директорът на пожарната безопасност комисар Никола Николов. 

Николов не пожела да коментира подробности относно трегедията край пернишкото село Боснек, тъй като нещата са много лични. Той сподели, че е научил за инцидента малко след 2 часа.

„Не повярвах на това, което чувам, така или иначе много тежка ситуация. Колегите обаче решително и без никакво забавяне се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, за да им окажем пълна подкрепа. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там ситуацията не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк искам да изтъкна достойното поведение, за да не казвам героизъм, на четирите момчета, които незабавно се включиха в спасяването на хората“, каза Николай Николов.

Вече стана ясно от разкази на очевидци на трагедията, че гледката на изгорелия автобус с хората в нея е била покъртителна и непоносима. Оцелели разказват, че са чували писъци на хора и деца по време на пожара. Пожарникари и полицаи не са могли да издържат на ужаса и са обръщали гръб на автобуса с изгорелите тела.

По отношение на разследването Николай Николов каза пред телевизията, че на следствието са предоставени най-добрите специалисти за пожаро-техническа експертиза.

Той съобщи, че в подобни случаи се предполага първо човешка грешка. Николов обясни и следите от огън на метри от автобуса, които най-вероятно са от това, че асфалтът е бил залят от гориво.

Николов обясни още, че е видял едно използвано чекче до автбуса, но другите са унищожени от огъня. Николов няма представа и дали е използван пожарогасителя на автобуса по време на трагедията.

Коментари

коментара