Перник пред криза с боклука: Депото прелива, а обжалване бави строителството на нова клетка

Поредна криза заплашва Перник. Регионалното депо за твърди битови отпадъци е препълнено и ако не бъдат предприети спешни действия, шестте общини в региона няма да има къде да депонират боклука си, съобщава БНР.

Съществуващата сега първа клетка на депото в Перник е въведена в експлоатация през януари 2016 година. Тя е с капацитет 219 000 тона и е достигнала критични нива на запълване.

На заседание на общинския кризисен щаб е определена комисия, която да извърши проверка. Заключението на комисията е , че в най- кратки срокове трябва да започне изграждането на втора клетка, за да се предотврати аварийна ситуация. Такова е и становището на РИОСВ-София. През февруари Община Перник е стартирала обществена поръчка за избор на изпълнител, но строителството се бави заради обжалване на решението.

Прогнозната стойност на обекта е 3,6 млн. лв. Част от парите ще бъдат осигурени от натрупаните отчисления на шестте общини по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. За останалата част от сумата общината ще кандидатства за финансиране пред ПУДООС.

Коментари

коментара