Цветана Манова и Филип Седефчев са Почетните граждани на Перник за 2021 година

ОбС в Перник удостои със званието „Почетен гражданин” на Перник етнографа Цветана Манова и посмъртно художника Филип Седефчев. Двамата творци имат съществен принос за популяризирането на Перник и неговите традиции по целия свят.

Няма перничанин, който да не свързва името на етнографа Цветана Манова с опазването и популяризирането на местния празник „Сурова” и свързаният с традицията МФМИ „Сурва”. Съществен е приносът й в изготвянето и защитата на кандидатурата на обичая „Сурова” и вписването му в националната и световна листа на нематериалното културно наследство.

Заради дългогодишната ѝ професионална, научна, творческа и обществена дейност, тя е призната като един от големите познавачи на традиционните културни практики на територията на Средна Западна България.

Другият отличен творец Филип Седефчев е един от знаковите художници в Перник, който твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичния и пространствен дизайн. В националната академия е бил приет по параграфа „Изключителни дарования”.

Той е автор на запазения знак и тотал дизайна на МФМИ „Сурва”, който е познат по целия свят. Творчеството му е тясно свързано със специфичните и уникални традиции на Перник и Пернишко, а творбите му са показвани по десетки изложби. Те са и една от причините Перник и неговите обичаи да бъдат познати по целия свят./БНР

За съжаление Филип Седефчев напусна внезапно този свят малко преди Деня на града. А отличието Почетен гражданин ще бъде връчено на семейството му посмъртно.

 

Коментари

коментара