Д-р Деница Желева от Перник: Хората с псориазис трябва редовно да следят сърцето си

 Д-р Деница Желева е специалист-дерматолог с опит в лечението на различни кожни заболявания, лазерните манипулации и естетичната дерматология. Продължава научното си развитие с докторантура, посветена на страничните кожни реакции при лечение на тумори с определени видове медикаменти. Работи едновременно в Перник, Търговище и София, където преглежда и консултира пациенти от различни възрасти.

Д-р Желева, в навечерието на Световния ден за борба с псориазиса можете ли да обясните какво представлява заболяването и кого засяга то?

– Псориазисът е често срещано заболяване на кожата, което се развива при възрастни, но понякога, макар и по-рядко, засяга и деца. Според съвременните схващания причина за клиничната му проява са верига от имунни реакции в кожата. Обикновено протича на тласъци със значително подобрение през летните месеци, под влияние на слънчевите лъчи, и се влошава през зимния период. Началото на заболяването е в различни възрастови периоди с развитие на типични и нетипични клинични симптоми. Понякога се наблюдават изменения само по кожата на скалпа, а в други случай кожните изменения се разпространяват в рамките на седмици по цялото тяло и крайниците. Пациентите съобщават за червеникави, понякога по-плътни, сухи плаки и петна, придружени или не от силен сърбеж, удебелени нокти, с вдлъбвания по повърхността им.

Само кожно заболяване ли е псориазисът?

-Преди години се смяташе че псориазисът представлява само кожен проблем. Вече се знае, че това не е така. Много често успоредно с кожните промени или по-късно настъпват оток, болка и затруднена подвижност на ставите. Не бива да се подценяват и данните, че псориазисът се съпровожда с промени в метаболизма на мазнините и развитие на атеросклеротични промени на съдовете.

Засяга ли болестта самочувствието на пациента?

– Преди време имах пациент на 24-годишна възраст, който се занимава с музика и свири пред публика всеки ден. Псориазисът му бе с давност около 2 години, а младежът бе направил поне 4-5 консултации с различни лекари в опита си да намери решение на своя проблем. За него външният вид и състоянието на кожата му е от първостепенно значение. Сподели, че откакто са му поставили тази диагноза е изпаднал в лека форма на депресия и е започнал да пълнее. Този откровен разговор с този млад мъж разкри негативните емоции и психологическата травма, която псориазисът нанася като траен отпечатък върху тяхното самочувствие и увереност. Пациентите се чувстват потиснати, неудовлетворени и засрамени. Изключително пагубно се отразява, когато псориазисът засяга интимни зони, скалп или нокти. На пръв поглед това са малки по своята площ зони, но на практика те имат най-тежко отражение върху самочувствието на пациента. Косата е короната ни, ноктите не могат да се скрият, а интимните зони са от основно значение в съкровения и интимен сексуален живот на всеки пациент.

Лекува ли се псориазисът, какъв е пътят на лечение на хората, страдащи от това заболяване?

– Допреди няколко години бяхме безпомощни в лечението на псориазиса и можехме само да го контролираме. Пътят на пациента е изключително трънлив и осеян с нови предизвикателства. Използваме стъпаловиден подход – терапията се прецизира според засегнатата площ, интензивността на отделните обриви и влиянието на заболяването върху качеството на живот на пациента. Най-често се използват локални препарати за мазане, натурална и изкуствена фототерапия, емолиенти и хидратиращи средства. Този тип терапия е ефикасен при пациенти с лека форма на псориазис, но непрекъснатото мазане може да бъде много изтощително и досадно за пациентите и много често те прекъсват терапията.

За по-тежките случаи се назначават перорални медикаменти, които познаваме и използваме повече от 30 години. Те се характеризират с постигане на много добро и продължително изчистване на плаките, но имат ограничения по отношение на продължителността и наблюдаваните странични ефекти.
Последните няколко години все по-често изписваме биологичните агенти. Те блокират специфични етапи от патогенезата на псориатичната болест. Тези медикаменти осигуряват отличен контрол върху активността на заболяването и подобряват значително качеството на живот на пациентите, но поради блокиране на определени имунологични механизми има леко повишен риск от развитие или по-тежко протичане на някои инфекции.

В България има шест препарата, лечението с които се заплаща от НЗОК. Резултатите, които постигаме, са невероятни по отношение на бързината на изчистване на наличните плаки, подобряването на ставната симптоматика и положителния ефект върху самочувствието и психиката на пациентите.

Безопасни ли са тези медикаменти за пациентите?

– При пациенти с придружаващи заболявания е много важен предварителния анализ на съотношението полза – риск. Различните медикаменти имат разнообразни странични ефекти. Кортикостероидните кремове например водят до изтъняване и атрофия на кожата, петна, стрии и др. Локалната фототерапия увеличава риска от развитие на немеланомни и меланомни онкологични заболявания на кожата. Пероралните медикаменти, от друга страна, се метаболизират и натоварват черния дроб и това ни дава ограничения по отношение на тяхното използване. Биологичните препарати са щадящи за пациентите, но винаги трябва да се има предвид цялостната картина и да се работи на принципа на персонализираната медицина.

Как трябва да се грижи за себе си пациент с псориазис? Необходимо ли е да променя начина си на живот, за да контролира по-добре заболяването?

– Счита се, че псориазисът е мултифакторно заболяване – отключва се от много и различни причини. Стресът, инфекциозните болести, травмите, някои медикаменти (бета блокери и др.) могат да бъдат в основата на това заболяване. По тази причина съветът ни е да се пазим от прекомерно натоварване и да водим по-здравословен начин на живот. Много важно е ежедневно приложение на хидратиращ крем, който да е хипоалергенен, без ароматизатори и консерванти. Има голямо разнообразие от продукти на базата на урея, салицилова киселина и др. Важно е честото и стриктно приложение, с оглед омекотяването на кожата и намаляване на сърбежа.

Защо свързват псориазиса с болки в ставите, каква е връзката между тях?

– При 60-80% от пациентите псориазисът предшества началото на псориатичния артрит, но е възможно артритът и псориазисът да се появят едновременно. Характеризира се с болезненост, оток, повишена локална температура и зачервяване в областта на засегнатите стави. Сковаността се среща често и обикновено е по-силно изразена рано сутрин. Псориатичният артрит протича като възпаление на гръбначния стълб (спондилит) и сакрума – частта от гръбнака, която се намира над опашната кост. Появява се болка и скованост в областта на кръста, задните части, шията и горната част на гърба. В редки случаи, псориатичният артрит включва малките стави на пръстите на ръцете. Аз лично предпочитам винаги да насоча своите пациенти за допълнителна консултация с ревматолог, с оглед бърза и навременна диагноза.

Има ли други заболявания, които псориазисът може да причини?

– Публикации от последните години доказват по-висок риск за развитие на исхемична болест на сърцето, предсърдно мъждене, мозъчен исхемичен инсулт при по-млади пациенти с умерена или тежка форма на псориазис. От друга страна тютюнопушенето и затлъстяването сред пациенти с псориазис, косвено влошават сърдечно-съдовия рисков профил и същевременно стимулират активността на псориазиса.
Комуникацията лекар-пациент е от основно значение по отношение на постигане на добър терапевтичен резултат.

Налага ли се специален хранителен режим за хората с това заболяване?

– Много често при пациенти с псориазис се установява затлъстяване, метаболитен синдром, дислипидемия, нарушенията във въглехидратната обмяна. Именно по тази причина пациентите трябва да се стремят към здравословен начин на живот и повишена двигателна активност. Диетата трябва да включва питателна и прясна храна, без пържени и мазни храни, хидрогенирани захари и джънк фууд. Препоръчително е да се ограничи употребата на кафе, кока-кола и алкохол, особено червени вина, съдържащи високо количество танин. Препоръчителен е ежедневен прием на свежи плодове и зеленчуци, растителни масла, млечни продукти, риба (богата на омега-3- мастни киселини), ядки и др.

Как ви се отрази пандемията от Covid-19, притесняват ли се пациентите да идват в кабинета Ви?

– COVID-19 ни научи на много нови неща и преобърна представите ни за това как могат да се лекуват пациентите. Използването на различни платформи за телемедицина ни позволяват да вървим рамо до рамо, заедно с пациента по стремглавия път към неговото по добро “утре”. Ние работим добре с качествена фотодокументация и това ни позволява да лекуваме пациентите си от разстояние. В практиката си използвам различни платформи за онлайн консултации, тъй като за разлика от други начини на комуникация там има архив, мога да се върна към предишни изследвания и да проследим историята на пациента, комуникацията е бърза и лесна. В последните дни получавам все повече запитвания във връзка с необходимостта от ваксиниране или пък съдействам на пациенти, които са се заразили и са на биологична терапия. Най-добрия начин да се предпазим от тежко боледуване и смърт е да се ваксинираме. Пациентите на биологична терапия също подлежат на ваксинация и няма противопоказания да не го направят. В тежки времена, като днешните е много важно да сме заедно и да се доверяваме на мнението на специалистите. Здравето е в нашите и Вашите ръце – нека си ги подадем!

Коментари

коментара