Внезапно почина Филип Седефчев, дни преди да стане почетен гражданин на Перник

Филип Седефчев

Отиде си големият български художник Филип Седефчев. Творецът е починал в съня си още вчера, разбра ZaPernik.com.  Големият пернишки творец бе номиниран за почетен гражданин на Перник за тази година. За голямо съжаление обаче той ще получи почетното място в развитието на Перник посмъртно. Разбрахме, че отличието ще бъде дадено на близките на Седефчев.

Името на Филип Седефчев ще остане свързано с историята на Перник и емблемата на града ни Международният фестивал „Сурва“. В своя над половинвековен творчески път Филип Седефчев работеше върху цяла палитра от пластични изкуства – живопис, керамика, скулптура, гоблен, витраж, монументални изкуства, графичен и пространствен дизайн. Той остави стотици произведения, които са силно свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред тях и символът на фестивала „Сурва“.

Удивителна беше енергията, с която той твореше и пресъздаваше образи върху платната и скулптурите си. Компромисът със съвестта и убежденията му беше неприсъщ, а името му всяваше респект в колегите и почитателите на изкуството!

Филип Седефчев

Филип Седефчев е роден на 25.09.1935г. в с. Садовик, Брезнишко. Родното му място е в сърцето на Граово – район със специфична традиция и самобитност. Пъстрите черги и носии, приказките и песните, маските на сурвакарите, овчарството и природните красоти трайно впечатляват бъдещият творец и предопределят естествено неговият път.

През 1955т. Филип Седефчев е приет в Националната художедтвена академия по параграфа „Изключителни дарования“. Още като студент се изявява като отличен живописец и рисувач. През 1961г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. От 1967г е член на Съюза на българските художници.

Филип Седефчев

От края на 60-те години започва да работи върху цикъл от живописни и пластични творби, свързани с традициите на обичая Сурва и народната митология. Стилът му вече е по- декоративен, а образите носят силен символичен заряд. Цветовата гама се характеризира със замах и ярка образност.

В онези години обаче част от неговите художествени търсения често срещат неразбиране и дори са отхвърлени от някои изложби. Аргументът е, че не съответстват на наложения тогава в изкуството метод на социалистическия реализъм. Въпреки тези проблеми, Филип Седефчев продължава упорито своите търсения и постепенно създава свой разпознаваем декоративен стил, в който създава множество творби – стенопис, живопис, графичен дизайн, пластика от камък и дърво.

Филип Седефчев

От 80-те години творчеството му еволюира към по-абстрактни изчистени форми. Със свой автентичен почерк създава създава живопис и пластика, характерни с визуален заряд. Стилът му е всеобхватен – творбите му за едновременно космополитни, но и дълбоко свързани с българската традиция.

Автор е на над 300 постера, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Коментари

коментара