Зам. кметът на Перник Стефан Кръстев за енергийния преход: Опазването на националния интерес и сигурност не минават през сляпата защита на технологиите от миналото

„Опазването на националния интерес и енергийната сигурност са важни и те не минават през сляпата защита на технологиите от миналото“.

В това е убеден е Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник.

В интервю за Радио Благоевград той посочи, че в момента Перник е най-топлофицираният град в страната с над 20 000 частни абонати и почти всички публични сгради в общината, но е важно подготовката за бъдещето с местни устойчиви алтернативи на въглищната централа.

„Много са хубави словосъчетанията „справедлив енергиен преход“ и „устойчива трансформация“, но трябва да вникваме в тях, защото за жалост не само Перник, а и останалите общини в България имат богат опит с преход, който не е справедлив и трансформация, която не е устойчива“,

каза още Стефан Кръстев. Той съобщи, че общинското ръководство подготвя пускането на инсталация на водород в едно от училищата в Перник, работи да предложи в близко бъдеще жизнени локални алтернативи и диверсификация на топлоподаването.

Перник е специфичен град, в който няма семейство без  баща, дядо, чичо, който да не е свързан по някакъв начин с въгледобива. Но ние трябва да примем новите реалности и да вървим напред в развитието си. Големите суши и наводнения, които преживяха перничани в последните години са доказателство за това, че не можем да продължаваме по стария път и трябва нещо да се промени, категоричен е Кръстев.

„Бъдещето трябва да бъде планирано, за да управляваме ние процесите, а не те нас“.

Тези и още въпроси за съдбата на въглищните райони в страната, за стъпките към зелената икономика са били обсъдени на IV-я „Форум на кметовете за справедлив преход“ в град Стара Загора, в който участва Стефан Кръстев, представители на общините Раднево, Гълъбово, Бобов дол и техни колеги от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния и Украйна.

Коментари

коментара