В Перник е имало лека атлетика години преди официалното й раждане в България

Книгата “История на леката атлетика в Перник” беше официално представена пред спортни деятели, треньори и съпричастни с леката атлетика хора. 

Книгата е плод на дългогодишен събирателски труд на Асен Кукушев и Боряна Балабанова-Кукушева, които също са свързани със спорта. От началото на 90-те години на миналия век двамата започват да издирват бивши треньори и състезатели, които са свързани с леката атлетика в Перник и региона. При срещите си двамата автори на книгата записват интервюта и издирват снимки, които да включат в изданието. Използвани са снимки от фонда на Държавен архив-Перник, Регионален исторически музей-Перник и от личните архиви на над 20 души, свързани с Царицата на спортовете, както се нарича леката атлетика.

Интересен факт е, че леката атлетика се заражда в Перник още през 1918 година – няколко години преди да се наложи в България.

“Интересното е, че в книгата има интервюта не само със светилата на леката атлетика в Перник, но и в България. Това са Петър Спасов, Андрей Лазов, Христо Ракелов – първият участник в Балканиада за Перник, националния отбор. Така че всичко това ни накара тази история да бъде съхранена. Може да се каже, че благодарение на това в Перник в началото на века започва да се развива минната промишленост. Директорите на мини “Перник” са съдействали техните работници да участват в много спортни състезания. Това от своя страна помага едно от тези състезания да бъде и лекоатлетическо състезание.”, сподели съавторът на книгата Боряна Балабанова-Кукушева.

Първото лекоатлетическо състезание е проведено през 1918 година в Перник.

Това е с няколко години преди официалното раждане на леката атлетика в България. Това откритие се случи благодарение на легендата Петър Спасов, с който през 90-те години обикаляхме негови познати лекоатлети. Той спомена, че по една случайност през 1918 година неговият баща Спас Найденов е участвал в това лекоатлетическо състезание и се е класирал трети. Има и награда, която се пази. Така че ние публикувахме и снимка на Спас Найденов – участник в лекоатлетическото състезание от 1918 година, при рождена дата на българската лека атлетика 1924 година. Публикувахме и снимка на ръчен часовник, която е била голяма награда. Интересно е, че това е бил един крос от Минната дирекция до крепостта “Кракра”. Участвали са 11 души. Всичко останало може да прочетете в книгата.”, каза Асен Кукушев.

Друг интересен факт е, че брезничанинът Христо Ракелов е участвал в юнашки събор, провел се през 1928 година. “Имаме интервюта с този човек. Той не само участва, но е и най-добрият в две дисциплини. Едната от тях е висок скок, а резултатът е добър за това време. На следващата година, през 1929 година, се провежда първата Балканска олимпиада, както те са го наричали. Това са първите балкански игри по лека атлетика. Те се провеждат в Атина. Той участвал (бел. ред. Христо Ракелов) и фактически той е един от първите български участници заедно с Горан Марков. Факт е, че имаме двама представители на пернишката атлетика в първите балкански игри.”, разказа още съавторът на “История на леката атлетика в Перник” Асен Кукушев.

По време на представянето на книгата благодарност беше отправена към дъщерята на Христо Ракелов – Катя Ракелов, която е предоставила целия архив и наградите на нейния баща.

Спортен интернат в Брезник

е съществувал през 70-те и 80-те години на миналия век. Състезателите му са отбелязвали много добри постижения.

“Специално брезнишката школа е републикански и средношколски шампион и така нататък. Това е брезнишкия интернат, тъй като и в Перник има интернат, който има също своите страхотни успехи.”, каза още Асен Кукушев.

Книгата “История на леката атлетика в Перник” е обособена в няколко раздела.

“Постиженията са написани с времената. Освен това, че има хронология, тя е и статистическа книга с всички факти. Чувстваме се горди, че от 1922 – 1923 година всяка година има какво се е случило в Перник с леката атлетика и в състезания в страната, в които участват перничани.”, казаха още Асен Кукушев и Боряна Балабанова-Кукушева.

Книгата обхваща периода от 1918 до 2000 година и е издадена в 500 броя тираж. Екземпляри от изданието могат да се закупят от книжарница “Мечо Пух” в Перник.

Източник: zapadno.com

Коментари

коментара