Станката за скандала „Жилгейтс“: Няма да прикривам кражби, а ще ги разобличавам

След като вчера ZaPernik.com гръмна новината, че са ставали големи далавери в Общинското предприятие „Жилфонд“, което се разкри от направен от кмета на Община Перник доклад, потърсихме градоначалника за повече подробности. Разбра се, че около 67 000 лева са фактурирани на фирма, близка до ръководството на предприятието, като в същото време няма описано какво точно е направено с тези пари.

– Г-н Станислав Владимиров, вчера гръмнахте скандала за общинското предприятие „Жилфонд“, като поръчан от Вас одит е разкрил големи злоупотреби?

Направих одит на общинското предприятие „Жилфонд“, защото до мен дойдоха сигнали, че вътре нещо не е наред. То е под контрол на Общинския съвет, но те умишлено или не, не го контролират. Назначили са контрольор на заплата, но резултата и никакъв. Част от нарушенията сте написали във вчерашната си статия в ZaPernik.com, но има и още, които са публикувани в доклада, който одита направи и е вече публичен.

– Не е ли това предприятието, което работеше с Вас през тази година на различни обекти?

Точно така. „Жилфонд“ ремонтираше много от публичните обекти, които обществото познава, като моста пред Двореца на културата, оградите около река „Струма“, подлеза под жп. гарата и други, които ставаха бързо и евтино. Но явно някой от общинския съвет си е мислил, че кмета ще възлага поръчки, а „Жилфонд“ще си прави далавери. Удариха голяма греда, защото аз заявих, че в Община Перник няма да се краде и да се работи по стария начин.

– Смятате ли, че се е крало много в „Жилфонд“?

Това ще го установяват компетентните органи. Не смятам, че се е крало много,защото „Жилфонд“ работеше на най-ниските възможни строителни цени в Перник. Частните фирми даваха много по-високи цени за обектите, които „Жилфонд“ направи. Това е смисълът от общинското предприятие – работи бързо и евтино. Така, че не съм сигурен, че се е крало много, но дори да се е крало малко… това няма как да става, докато аз съм кмет на Перник. Ще ги разобличавам всички до дупка.

– Това не удря ли по имиджа на Община Перник. Все пак „Жилфонд“ е общинска?

Точно обратното е. Удря по имиджа на тези, които се опитват да правят тарикатлъци и далавери. Тези, които искаме да се работи, без да се краде, няма какво да ни удари. Обществена тайна е, че където има държавно или общинско предприятие, има далавери, има източване, има нарушения. Само, че се прикриваха. Е, сега дойде време далавераджиите да си понесат отговорността. Аз няма да прикривам кражби, а ще ги разобличавам. Нека всички общински звена,предприятия и дружества гледат какво се случва с „Жилфонд“ за назидание и да знаят, че може да се случи с тях, ако имат нарушения.

– Вярно ли е, че ръководството на „Жилфонд“ ще бъде сменено?

За „Жилфонд“ отговаря Общинския съвет на Перник. И е хубаво гражданите да научат това и като гласуват за общински съветници, много да мислят. Но ако ръковоството на „Жилфонд“ остане, аз няма да възлагам повече общински поръчки там. Няма смяна – няма работа.

– А самото „Жилфонд“ ще остане ли?

Това пак решава Общинския съвет, не аз. Моята роля е, че поисках да се направи одит, който разкри далаверите, които правят там. Същото ще се случи с всичко, което е общинско. Хората трябва да знаят, че има нулева търпимост към корупция и кражби в Община Перник.

Прочетете за скандала „Жилгейтс“ от тук.

Коментари

коментара